zondag, februari 22, 2009

Nep! Photoshoppen in Italië

Dat foto's kunnen liegen is wel bekend.....photoshoppen heet dat. Dat ook landen hun gebied photoshoppen is bekend. Zo heeft Google op verzoek van verschillende landen op delen 'pixellating' toegepast dwz je maakt dan die delen onzichtbaar door er extra pixels aan toe te voegen zodat het een brei van kleuren wordt. Zo worden bv strategisch belangrijke plaatsen 'beschermd'. Tegen wie is dan de vraag, want met een beetje geld kun je (als kwaadwillende) die gebieden gewoon bij de makers bestellen. Maar goed met pixellating belazer je de boel tenminste zodanig dat iedereen het in de gaten heeft.
Een veel ergere vorm van belazeren is een nepfoto plaatsen over een gebied dat je aan het oog wilt onttrekken. Dat doet Italië.
Ga maar eens naar dit satellietbeeld van een vliegbasis in Aviano door het oog van Microsoft Virtual Earth . Neem de vorm van de basis in het centrum van het beeld even in je op/ kijk naar de foto bij dit bericht. Zoom dan in. Dan zie je tot je grote verrassing het vliegveld verdwijnen en plaatsmaken voor een agrarisch gebied. Hans Klok? Nee gewoon censuur van Italië!
Vreemd overigens want in Google Maps vindt je gewoon het echte vliegveld, geen censuur dus.
De leverancier van Virtual Earth voor dit gebied is TerraItaly , Google gebruikt Digital Globe. Dit voorbeeld geeft toch wel aan dat je beelden niet kunt vertrouwen, zeker als ze komen van Terra Italy. Blijf dus uit je doppen kijken, zo zie je in de Virtual Earth toch nog een klein foutje: links beneden zie je zomaar nog een stukje landingsbaan uitsteken......

Bron: ogleearth

Geen opmerkingen: