zondag, februari 15, 2009

Duizend jaar voor de klas

Je neemt 25 docenten (nu nog maar 10) die elk 40 jaar voor de klas staan en laat hen over hun vak vertellen. Dat levert een schat aan ervaring op. Middels een kort videofragment maak je kennis met de collega's. Je kunt zo ook kennis maken met onze vakcollega Hans Heij, die met 65 jaar nog voor de klas staat, en dat ook nog met alle plezier doet.
Door het lezen van een aantal hoofdstukken kun je van hem informatie krijgen over persoonlijke zaken, zijn opleiding/ loopbaan, opvattingen over leraarschap en de praktijk in de klas. Ook leveren een drietal leerlingen en een collega (positief) commentaar op zijn functioneren.
Kortom mooie reclame voor het leraarschap.

Op de website wordt het doel van dit alles als volgt omschreven:
De kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van leraren. En de kwaliteit van leraren wordt misschien ook wel bevorderd als leraren met elkaar hun kennis en kunde uitwisselen. Dat is in ieder geval de leidende gedachte achter het project Duizend jaar voor de klas en deze website.

Nu zul je als beginnend docent(e) deze webiste bezoeken. Ik kan mij nog goed herinneren hoe ik was als beginnend docent....Dan schrikt zo'n website met al die postitieve verhalen toch behoorlijk af. Hoe kun je in hemelsnaam ooit maar in de buurt komen van wat je daar tegenkomt?
Met ander woorden: is het nuttig zo'n project voor beginnende docenten? Kun je het zien als een soort van collegiale reflectie/ intervisie?
Jammer trouwens dat Hans geen lid is van de community, waar inmiddels ruim 3600 leden ook ervaringen met elkaar kunnen uitwisselen.......kan nog komen.
Afbeelding: http://www.clipartsalbum.nl/

Geen opmerkingen: