woensdag, februari 04, 2009

Google Earth versie 5.0: de diepte in en verandering zien

Met deze versie 5.0 is er iets heel moois aan het al prachtige stukje software toegevoegd: oceaanbodem in 3D. Je kunt nu een duik nemen in het water van de oceanen en daar op zoek gaan naar troggen en vulkanen. Je ziet de eilanden opdoemen en 'loopt' het strand op. Omdat je weinig tot geen echte oriƫntatiepunten onderwater hebt is het lastig om richting te bepalen en het overzicht te houden. Je moet dus wat vaker even adem halen en dan weer opnieuw duiken.
Ook vind je erg veel info over de oceaan in de vorm van aanklikbare infoknoppen. Vergeet niet om in de 'lagen', 'Oceaan' aan te zetten!

Maar dat is nog niet alles: waar we als geografen al op zaten te wachten (toch?) is veranderingen in het landschap waarnemen. Met behulp van een klok kun je de luchtfoto's van opeenvolgende jaren van een gebied bekijken. Dat kan natuurlijk alleen wanneer er oudere beschikbaar zijn. Voor Nederland is dat beperkt tot de grote steden. Zo zie je dat er in 2003 nog maar weinig foto's met hoge resolutie beschikbaar waren. Pas vanaf 2005 gaat het in Nederland 'los'.
Nieuw is ook dat je een 'filmpje' kunt opnemen van bv een reis die je in GE maakt. Je legt dan de bewegingen die jij maakt vast en kunt dat later weer afspelen. Handig voor in de klas.
Bekijk het filmpje voor de hoogtepunten.

Geen opmerkingen: