zondag, februari 01, 2009

Het Hudson jaar: 400 jaar Nederland – Amerika

De Atlantische Commissie organiseert op vrijdag 27 maart een onderwijsconferentie met als thema: Het Hudson jaar: 400 jaar Nederland – Amerika.

In 2009 is het 400 jaar geleden dat Henry Hudson de Amsterdamse haven uitvoer met het VOC-schip ‘De Halve Maen’. Het doel van zijn reis was het vinden van een snellere route naar Indië. Maar in plaats daarvan ontdekte hij het eiland ‘Manathan’. Kort daarna werd op deze grond de Nederlandse stad Nieuw Amsterdam gesticht. Ondanks het feit dat de Nederlanders in 1664 Nieuw Amsterdam moesten afstaan aan Engeland, hebben de Nederlandse kolonisten hun eigen stempel achtergelaten op de stad, die nu bekend staat als New York.

In het ochtendgedeelte zullen een viertal sprekers het thema vanuit verschillende invalshoeken bespreken. Zo wordt er ingegaan op de geschiedenis van de Nederlandse kolonie en de beeldvorming in Nederland over Amerika. Het middaggedeelte bestaat uit een keuzeprogramma met workshops (o.a. over navigatietechnieken in de tijd van de zeevaarders). Deze zijn meer praktisch van aard en gericht op (didactische) toepassing in het onderwijs.

Het seminar is bedoeld voor docenten (in opleiding) geschiedenis, aardrijkskunde en/of maatschappijleer uit het voortgezet onderwijs. Overige belangstellenden uit het (voortgezet) onderwijs zijn van harte welkom.

De deelnamekosten bedragen € 80 per persoon (dit is inclusief lunch en borrel na afloop). Komt u met een collega, dan betaalt u samen € 150. Op vertoon van een geldige collegekaart betalen (voltijd)studenten slechts € 20.

Voor meer informatie en aanmeldingen.

1 opmerking:

Republikeinse Moderne Partij zei

De band VS-NL onstond tijdens onze Republiek van toen.

Wij willen weer de Republiek Nederland maar nu met een president.

kijk op:
http://www.republikeinen.org