zondag, juli 27, 2008
Pas op , ze smelten de polen!
Het is spannend met het zeeijs in het gebied van de noordpool. Mogelijk is de noordpool eind deze zomer ijsvrij. Ook het KNMI houdt de toestand nauwlettend in de gaten. Het NOS journaal besteedt deze week dagelijks aandacht aan het smeltende poolijs.
Er is een eigen weblog die het onderzoek volgt. Ook kun je dagelijks de dikte van het ijs bekijken.
Met dank aan Hendrik Elzinga voor de tip.
De wereld : week 30

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.
Met afbeeldingen en video.
Week 30 2008
Archief
Foto: AP
Brownsville...veiligheid zoeken
woensdag, juli 23, 2008
Week 26: de wereld

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.
Met afbeeldingen en video.
Week 26 2008
Archief
Foto door dsearls
maandag, juli 21, 2008
Hoogtelijnen tekenen: online oefening

Weliswaar wordt hier de hoogte in feet gemeten, maar dat maakt voor het principe niets uit.
Laat de leerlingen de lijnen tekenen waarvan de punten niet aangegeven staan, zoals 610, 620 etc. Met behulp van het uitklapmenu 'Contour levels' kunnen ze zichzelf controleren en zo het belangrijke principe van het niet mogen kruisen van de hoogtelijnen ontdekken.
Getekende lijnen kun je weer weghalen door de lijn aan te klikken en vervolgens de 'Backspace' knop op je toetsenbord te gebruiken.
Het is een Java- applet, dus Java (gratis van SUN) moet wel geinstalleerd zijn. Voordeel is dat Java op alle platformen draait, dus ook op de Mac, Linux....
Tentoonstelling verenigt oude atlassen en digitale kaarten

Persbericht
Van 18 juni tot en met 23 november is de tentoonstelling Atlas Maior - de wereld van Blaeu te bezichtigen bij de UVA te Amsterdam . Het verhaal achter de prachtige oude kaarten uit de VOC tijd wordt belicht. De kaarten spreken tot de verbeelding en doen beseffen dat de ontdekkingsreizen nieuwe geografische kennis tot stand brachten die grote invloed had op het wereldbeeld van de mensen.
Het oude verhaal wordt op een moderne manier gebracht met behulp van touch screens, waarbij de bezoeker op interactieve wijze de kaarten kan bestuderen. Tevens is een lesmodule gemaakt in het EduGIS portaal waarbij leerlingen van basis- en voortgezet onderwijs kennis maken met de wereld van Blaeu en tegelijkertijd vaardigheden opdoen in het werken met digitale kaarten.
GIS in iedere schoolklas
In het bedrijfsleven en bij de overheid wordt steeds meer gebruik gemaakt van GIS (Geografische Informatie Systemen). Logistiek, infrastructuur en transport kunnen niet zonder.
GIS helpt ruimtelijk te Ieren denken: locaties opzoeken en relaties zien. En GIS zit in veel moderne technologie zoals GPS, autonavigatiesystemen en Google Earth.
Daarom zou iedereen op school met GIS moeten leren werken. Dat kan met het educatieve webportaal. EduGIS biedt GIS en digitaal kaartmateriaal gratis vanaf iedere schoolcomputer met een internet‐aansluiting.
vrijdag, juli 18, 2008
Youtube in de les: aangepast

Daarom heb ik besloten al die filmpjes op mijn Yurl-pagina te zetten. Dat is een soort van startpagina die je helemaal naar eigen inzicht in kunt richten met links, tekst, video etc. gratis ook nog...
Je kunt in tabbladen nog meer onderwerpen/ pagina's aanmaken.
Een initiatief van Sipke Kloosterman dat inmiddels met name in het PO veel wordt gebruikt. Voorbeeld voor aardrijkskunde.
Hij heeft er een handleiding bij geschreven mocht je zelf ook zo'n pagina willen maken voor klassikaal gebruik of samen met de sectie o.i.d. Het geheel kun je openbaar maken zodat iedere bezoeker het kan bekijken, maar ook kun je er voor kiezen om het (zelfs per link of tekst) af te schermen.
Heb je zelf nog aanvullingen? Mail dan naar bovenstaand adres, dan plaats ik ze.
Aanmelden voor een eigen Yurls.
donderdag, juli 17, 2008
GoogleMaps: griezelig toekomstbeeld?
Meer van hen.....
dinsdag, juli 15, 2008
Docenten Conferentie Aardrijkskunde 16 oktober

Voor aardrijkskunde is deze op 16 oktober, 15.30-20.30 uur, kosten 45 euro incl. diner.
Onderwerp is, hoe kan het ook anders, 'Klimaatverandering'. Lezing en workshop. Voor inhoudelijke informatie kun je het beste naar de conferentiepagina gaan.
Mediterrane Unie van start: 'Club Med' of...

Landen die grenzen aan de Middellandse Zee vormen een verband waarin met name pragmatisch zal worden gewerkt in de vorm van projecten: schoonmaken (van delen) van de Middellandse Zee en kust, aanleg transnationale snelwegen tussen grote havens in Noord- Afrika, samenwerking op het gebied van rampenbestrijding, aanleggen van zonne-energiecentrales, een Euro Mediterrane universiteit (in Slovenië), hulp aan midden- en kleinbedrijf.
Sarkozy als Franse president voorzitter van de EU heeft het voor elkaar gekregen dat de leiders van de meeste landen eindelijk bijelkaar onder één dak waren. Landen als Palestina en Israel, Griekenland enTukije, Syrië en Libanon en Algerije en Marokko zijn regelmatig elkaars vijanden in de politieke arena. Het samenwerkingsverband levert echter geen eigen organsisatiestructuur op (het blijft binnen de EU) en ook geen extra geld (uit de bestaande EU- pot).
Helemaal geografisch consequent is het ook allemaal niet.
Mauritanië en Jordanië liggen niet aan de Middellandse Zee en zijn wel lid, terwijl Libië wel aan de Middellandse Zee ligt maar geen lid wil worden. Voor het gemak nemen we de 'Adriatische' landen dan maar mee, samen met alle andere EU landen die niet eens in de buurt van het middelandsezeewater komen. Is de Palestijnse Autoriteit wel een staat?
Nieuw of revolutionair is het echter ook niet. Er is al sinds 1995 een samenwerkingsovereenkomst: het Barcelonaproces, dat minder pragmatisch is en meer gericht op politieke en bestuurlijke zaken. Dat was dan ook een beetje aan het inzakken.
Kritiek is er natuurlijk ook.
- Amnesty heeft al geroepen dat dit samenwerken kan leiden tot minder aandacht voor de schending van mensenrechten in de Noord- Afrikaanse en Arabische landen.
- Noordelijke EU landen hebben Sarkozy teruggefloten omdat zijn idee om alleen de landen die grenzen aan de Middellandse Zee er bij te betrekken niet in goede aarde viel.
- Het zou ook de aandacht van de EU te veel op het zuiden (lees: de zuidelijke landen in de EU) richten en dus minder aandacht voor de nieuwe leden die uit Oost- Europa komen.
- Ook zien velen het als een poging om het Franse bedrijfsleven aan contracten te helpen via de miljarden die de EU aan steun heeft toegezegd en te veel een project (Club Med) van Sarkozy.
- Daarnaast zegt Turkije dat het op deze manier nog makkelijker uit de EU gehouden kan worden, want ze zijn dan al lid van deze samenwerking.
- Sommige economen, zoals Guillaume Duval zien de vergroting van de vrijhandelszone als een groot probleem voor de nieuwe landen omdat de Europese multinationals makkelijk binnen kunnen komen en er meer plattelandsvlucht naar de grote steden zal ontstaan. Terwijl de meeste van deze landen al kampen met deze trek naar de stad.
- Ook zien velen dat de tegenstellingen binnen deze Unie te groot zijn op het gebied van welvaart, cultuur en democratisch gehalte.
Kaartje: donkerblauw zijn de 'Mediterrane' leden.
Bron : Wikipedia
maandag, juli 14, 2008
Voor de thuisblijvers: Wild China

Wild China verkent China in al zijn diversiteit, van de Himalaya tot de vlakke steppe, van het subarctische gebied tot de tropische eilanden in de Chinese Zee. Omdat China zich uitstrekt over een immens gebied, hebben de documentairemakers speciale technieken gebruikt om te illustreren waar ze zich bevinden. Met de hulp van spectaculaire luchtbeelden en filmische landkaarten volgen we hun tocht langs fabuleuze landschappen, zeldzame dieren, kleurrijke mensen en de breuklijn tussen de traditionele cultuur en de oprukkende modernisering.'
zondag, juli 13, 2008
18 september startbijeenkomst SamSam in Nijmegen
Gymnasion,
Heyendaalseweg 141,
6525 AJ Nijmegen
Joop van der Schee geeft een inleiding over de achtergronden, doelen en werkwijze van Samsam.
Meer informatie bij Fer Hooghuis,
f.hooghuis@ils.ru.nl
zaterdag, juli 12, 2008
Benzineprijzen in Europa: zoek de verschillen

België, Frankrijk en Spanje zijn goedkoper, maar helemaal groot zijn de verschillen in het oosten van Europa! Dus ga je naar Rusland dan nemen de benzinekosten af naarmate je verdere van huis bent.
Opvallend dat Turkije het hoogst scoort......hoge accijnzen?
Voor een hoge resolutie uitvoering van deze kaart kun je bij de makers terecht: GfK GeoMarketing (zip).
Wil je een kort overzicht van de redenen dat olieprijzen wereldwijd aan het stijgen zijn dan is dit artikel van de BBC aardig om te lezen. Over de gevolgen hiervan gaat dit artikel.
donderdag, juli 10, 2008
CEVO -antwoord op protestbrief
Bij de selectie van het viertal docenten verzocht het CEVO ons rekening te houden met o.a. een zekere spreiding (stedelijk Nederland–landelijk Nederland. Wij hebben daarom binnen de steunbetuigingen gezocht naar collega's buiten de Randstad (waar wij zelf vandaan komen) die bij hun digitale steun ook nog een opmerking over het havo examen gemaakt hebben.
De bespreking is voorlopig vastgesteld op donderdag 18 september van 15.00 - 17.00 uur in Utrecht bij het CEVO.
Inmiddels zijn er twee collega's gevonden (in de vakantie!) die mee willen.
Eric Nieuwenhuizen
dinsdag, juli 08, 2008
SamSam bijeenkomst van Den Haag naar Rotterdam

De SamSam bijeenkomst van 16 september aanstaande die onder leiding van Joop van der Schee op het Maerlant Lyceum zou plaatsvinden is verzet naar een andere locatie, te weten de Hogeschool Rotterdam. Dus op 16 september aanstaande zal daar de SamSam bijeenkomst plaatsvinden van 15.00 tot 17.00, onder leiding van Joop van der Schee.
Voor informatie en opgave, mail naar Abjini.Blom (docente op de lerarenopleiding aardrijkskunde van de HRO).
Obama en GIS

Students with GIS experience can put their skills to use as a volunteer for Barack Obama’s presidential campaign.
GIS Intern, Barack Obama Campaign Office, Chicago (March 17, 2008)
The Barack Obama campaign is looking for a few good GIS interns in our Chicago office. Campaigns are spatially based and, while offering no pay, these positions present an opportunity to learn some creative applications of GIS and help out a great candidate. Good ArcGIS skills required, minimum 10 hours a week and it would be preferable if you had your own license/computer setup. The specific projects will range from straightforward map creation to complex analytical work with large datasets. If you're an Obama supporter and looking for a way to use your specialized skills to help out please contact Patrick DeTemple at pdetemple@barackobama.com
SchoolTV: nieuwe seizoen programmering Ak
Broeikaswereld voor de bovenbouw (H/V) en NLT:
Info: SchoolTV en Eigenwijzer (va 1 sept)
- 4-sep-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - Broeikaswereld 1 (broeikaswereld en broeikaseffect) - 15 min.
- 11-sep-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - Broeikaswereld 2 (tijdschalen en koolstofkringloop) - 15 min.
Info: SchoolTV en Eigenwijzer (va 1 sept)
- 18-sep-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - GeoClips 1 (Texel: zon, zee en strand) - 15 min.
- 25-sep-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - GeoClips 2 (Roemenië, ook EU) - 15 min.
- 2-okt-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - GeoClips 3 (Ons klimaat... verandert) - 15 min.
- 9-okt-08 - donderdag - 09:30 - 09:45 - GeoClips 4 (Rotterdam wereldhaven) - 15 min.
Met dank aan Erik Appelman
zondag, juli 06, 2008
Week 24: gebeurtenissen

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.
Met afbeeldingen en video.
Week 24 2008
Archief
Foto: Rita Willaert
zaterdag, juli 05, 2008
Snel een educatief spelletje maken: Classtools
Naast deze template hebben ze nog meer voorbeelden. Met name geschikt voor PO en de onderbouw VO , hoewel 4 Havo er ook nog wel mee wil werken denk ik :-)
Laat ze zelf een spel maken over een deel van de leerstof en dan elkaars spellen spelen met commentaar op de inhoud.
vrijdag, juli 04, 2008
Handtekening op de kaart: TV serie

woensdag, juli 02, 2008
Kaarten : van bodem en klimaat

Doel van deze organisatie is te voorkomen dat papieren kaarten verloren gaan door slecht onderhoud of ontbreken van archivering. Met name in ontwikkelingslanden is het bewaren een probleem. Aangezien deze kaarten waardevolle informatie kunnen bevatten is het belangrijk deze te bewaren en toegankelijk te maken voor een ieder die ermee aan de slag wil.
Dus neem een kijkje en laat je overweldigen door het aanbod. Gelukkig is er wel enige systematiek in aangebracht, zo kun je zoeken op werelddeel en land. Het project is nog volop in ontwikkeling (nog meer kaarten dus....) en voor bv. Nederland is nog niet alles downloadbaar.
Via VectorOne
dinsdag, juli 01, 2008
Zoenen in Frankrijk

Hoe weet je nu of je elkaar bij een ontmoeting ergens in Frankrijk 1, 2, 3....keer moet zoenen (op de wang!)?
Toch handig als je daar op vakantie bent.
De kaart die in een eerder bericht al is genoemd en waarbij de vraag werd gesteld welke legenda hoort daar bij, geeft hierop antwoord. Doe er je voordeel mee.
Overigens iemand enig idee waarom die spreiding zo is? Aard van de Breton(se) anders dan die van een Normandier?
Rondom Parijs moet je extra opletten......
EDUGIS: 32 nieuwe kaarten voor in de les

Naast deze kaarten is ook een aantal kaarten van Blaeu (17e eeuw) van Amsterdam, noordelijke Nederlanden en Noord- Holland te zien en ook over de huidige topografie heen te leggen. Zo zie je snel de veranderingen. Binnenkort ook voor alle andere delen van Nederland.
Natuurlijk kennen jullie EDIGIS al langer als de plek waar je panklare lessen kunt vinden over het werken met GIS in de les. GIS in de meest uitgebreide betekenis, dus ook materiaal over Google Earth.
Kaartje: samenhang fijnstof en verkeersintensiteit in de omgeving van Eindhoven. Waarom is die er niet?