zondag, oktober 28, 2007

Geografische filmpjes in de les


Steeds meer zie je een beamer in de leslokalen verschijnen. Hiermee kunnen we ons vak inderdaad behoorlijk verlevendigen. Online kaartjes en foto's laten zien en natuurlijk film.
Youtube is een potentiële bron voor docenten om enerzijds filmpjes- laten we ze clips noemen- te bekijken of anderzijds zelf te plaatsen. Je kunt natuurlijk ook leerlingen de opdracht geven om een presentatie over een bepaald onderwerp in de vorm van een clip te maken. Een programma wat daarbij kan helpen is Windows Moviemaker dat op elke windows-computer staat.

Nu is het zoeken in Youtube of soortgelijke sites best wel tijdrovend en lastig. Ook zelf heb ik in de les gebruik gemaakt van dit soort clips en bedacht mij dat het wel handig zou zijn deze in een overzicht ergens neer te zetten (voor later..).
Na een poging in HTML waarbij je de embedded code in je pagina plakt (zoals dat hier in dit weblog ook weleens gebeurt) maar wat erg bewerkelijk is heb ik een (gratis) mogelijkheid gevonden: Yuxt. Daar kun je een soort van thumbnails maken van clips die je wilt bewaren en openbaar kunt maken.
Ik heb het maar 'Geo-Film ' genoemd. Neem eens een kijkje en geef ook jullie clips door, dan plaats ik ze.

4 opmerkingen:

Harry zei

je kunt de filmpjes ook gebruiken wanneer je geen internet in je lokaal hebt. Dit kan met "videoget"
Deze software geeft je de mogelijkheid om ook youtube filmpjes te downloaden.
Werkwijze: zoek "videoget" via google en de eerste link die je ziet kun je gebruiken.

Anoniem zei

Een ander interessant filmpje is te vinden op volgend adres: http://www.youtube.com/watch?v=diYAN3eR2p4 over een onderzeese lavastroom

Frank zei

Een andere manier die prima werkt is streaming video opslaan. Hiervoor is WM Recorder (50 dollar) zijn geld meer dan waard (www.wmrecorder.com). Demo is te downloaden om uit te proberen.Er zit ook een converter programma bij om allerlei videoformaten te converteren.
Daarmee haal ik onder meer bij de site van het NOS journaal heel veel materiaal op wat daarna prima in de klas via computer-beamer is te gebruiken. Actueler kan bijna niet.

Pieter Thielen zei

Op onderstaande site kun je een programma downloaden waarmee je clips ed op je eigen hard disk kunt opslaan, zodat je niet meer afhankelijk bent van het internet zoals bij YUXT. De 3 files moeten wel in één map worden opgeslagen.
Op mijn school is YOU TUBE geblokkeerd....., maar via dit programma (freeware) kan ik mijn leerlingen toch prima materiaal laten zien op het smartboard in het AK-lokaal.

http://www.vdownloader.es/

Pieter Thielen
JRL Boxtel