dinsdag, december 19, 2006

Demografische ontwikkelingen

Uit de Volkskrant website van vandaag:
CBS: Steden groeien verder, platteland ontvolkt
ANP

VOORBURG - De Randstad blijft groeien. Steden zullen als een magneet jongeren blijven trekken. Maar Nederlandse gebieden die nu dun bevolkt zijn, zullen verder ontvolken. Dat beeld schetst het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bij de presentatie van nieuwe prognose over de bevolkingsontwikkeling tot 2050. ‘De krimp zal worden gevoeld in de randen van het land, in de Randstad zal het steeds voller worden.’

Verder het nieuws dat over 30 jaar een kwart van de bevolking 65+ is.

De vergrijzing bereikt over ruim dertig jaar haar hoogtepunt. Tussen nu en 2038 zal het aantal 65-plussers toenemen van 2,4 naar 4,3 miljoen. Een kwart van de 17 miljoen Nederlanders is dan 65 jaar of ouder. Het aantal ouderen groeit vooral sterk door de naoorlogse geboortegolf. Dit blijkt uit de nieuwe bevolkingsprognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Wie aan de slag wil met dit soort gegevens kan hier terecht voor bevolkingspiramiden van over de hele wereld. Handig als bron voor proefwerken, opdrachten, en om leerlingen mee aan de slag te laten gaan. Wat is het verschil tussen West-Europa en Afrika? Zijn er verbanden te leggen met economische omstandigheden, met de geschiedenis? Zijn er verschillen in ontwikkelingen? Rechts de bevolkingspiramide van Nederland in 2050.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

cool

donaldje zei

Zeer nuttige informatie. Heb de site even voor Belgiƫ geraadpleegd. Er zou dus bevolkingsafname zijn naar 2050 toe?
Heb de site aan collega's in hogere jaren doorgespeeld.