zondag, mei 18, 2008

'Tom-Tommen' op de heide

Leerlingen die wandelen op de heide met een computertje in de hand; het GPS-systeem wijst de weg, geeft achtergrondinformatie en af en toe
verschijnt er een opdracht op hun beeldscherm. Die opdracht sluit precies aan op de plek waar ze zich dan bevinden. Als de opdracht is voltooid wijst het computertje hun de weg verder.
Aan het einde van de wandeling ziet hun docent precies wat er is gebeurd en volgt een evaluatie. Toekomstmuziek?

Op de Brunssummerheide is dit binnenkort werkelijkheid. Een projectgroep bestaande uit diverse afgevaardigden uit Onderwijs- en
maatschappelijk-educatieve instellingen presenteert op 29 mei aanstaande haar pilotproject.

"Het unieke aan deze wandelroute is dat de educatieve leerdoelen zijn afgestemd op de leerstof en het examen curriculum van de leerling. De verantwoording voor de leerstof vind plaats m.b.v. van het Maius curriculum informatie systeem, waardoor het bijdraagt aan het behalen van de onderwijstijd. Deelname is dus niet alleen uitdagend en prikkelend, maar er wordt ook rekening gehouden met de huidige werkdruk binnen het onderwijs", zegt André de Bie, directeur van GeoActive bv, één van de projectpartners.

Patrick Wolters, docent aardrijkskunde en één van de initiatiefnemers, is dolenthousiast. "Het is niet alleen voor de leerlingen van scholen in de regio vreselijk interessant, maar ook voor iedereen die zich voor de Brunssummerheide inzet. Leerlingen leren het belang van dit prachtige natuurgebied inzien. Op termijn kun je je ook richten op andere groepen dan leerlingen". Natuurmonumenten beheert het natuurgebied en werkt graag mee aan deze vernieuwende multimedia-wandeling, geschikt voor de recreant en toerist.

Vooralsnog richt het project zich vooral op scholen in de regio. Veel scholen hebben al interesse getoond. Wolters: "Scholen kunnen ook zelf hun lesbrieven maken, en die staan dan vervolgens ook aan andere scholen ter beschikking. Zo breidt het aanbod vanzelf uit.

De projectgroep heeft de eerste digitale wandeling samengesteld. Deze werd ontwikkeld door Vérénice Hermans van Fontys Hogescholen/E-linq en het Servicepunt Mobiele iensten.

Op 29 mei om 15.00 uur wordt dit eerste lesprogramma gepresenteerd in Science Center eXplorion, Schaapskooiweg 95 in Heerlen (bij de ingang van de Brunssummerheide). Aanmelden kan alleen telefonisch op het nummer 045-5630355.

Wij nodigen u graag uit om hierbij aanwezig te zijn!
Meer info.

Geen opmerkingen: