donderdag, augustus 10, 2006

Droge Amazone : ernstige gevolgen voor het klimaat!

Een tweede opeenvolgend droog seizoen voor het Braziliaanse Amazone gebied. De droogte van vorig jaar was de ergste in 100 jaar. Sommige toevoer stromen van de Amazone, normaal 1,5 km breed, stonden droog. Het grensgebied met Peru en Bolivia, waar ook vorig jaar de droogte ontstond, heeft al 40 dagen geen regen meer gehad.
Onderzoek van het Woods Hole Research Centre heeft laten zien dat het oerwoud niet al te lang (3 jaar) zonder water kan. Uitdrogen van dit gigantische bos kan ernstige gevolgen hebben voor het klimaat op de hele wereld. Dode bomen beschermen de grond niet meer tegen de verzengende zon waardoor dit gebied snel in een woestijn kan veranderen. De in de bomen opgeslagen koolstof kan op die manier het broeikaseffect met 50% versterken!

Oorzaak: o.a. de ontbossing; er wordt minder neerslag vastgehouden in de bodem waardoor er minder voorraad overblijft en er minder via de bomen (geleidelijk)verdampt. De hele waterkringloop wordt aangetast. Veel oerwoud wordt gekapt om soja te telen. Deze soja gaat vooral naar Europa als veevoer voor de supermarktkippen.
Bron: Independent

Geen opmerkingen: