maandag, december 22, 2008

Klimaattoets onderbouw


Al tijden stond er een toets over klimaten voor de onderbouw in het vaklokaal. Om echter aan de antwoorden te komen moest je als leerling 'het aan je docent vragen' of een mailtje sturen naar het vaklokaal. Je kunt je voorstellen dat dat nou niet een echte optie voor een leerling is wanneer die online een toets doet 'om voor de volgende dag een so of pw te maken'. Daarom heb ik er een echte online versie van gemaakt.Twintig vragen met feedback en een einduitslag.
Er is ook een scorm- en standalone versie van in de leermiddelendatabase .

Ik zou zeggen : schiet er maar op! Via 'reacties' onderaan dit bericht.
Zijn de vragen leerstofdekkend genoeg?
Te makkelijk? Moeilijk?

[update] foutje uit vraag 9 gehaald!

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Vraag 10 geloof ik:
Op 21 juni schijnen de zonnestralen loodrecht op de evenaar.
Juist / Onjuist
Volgens de toets is dat juist, maar de zon staat toch echt rond 21 maart loodrecht boven de evenaar.

Anoniem zei

In het antwoordmodel is mijn inziens een fout geslopen.
Vraag 9. op 21 juni staat de zon loodrecht boven de evenaar, Volgens het antwoordmodel moet dit juist zijn. Maar het is natuurlijk onjuist.
Voor rest is de informatie van de nieuwsbrief weer een welkome aanvulling.
Groet Marijke Dalmulder

GEOgraaf zei

Bedankt voor de feedback. Is inmiddels aangepast.

Anoniem zei

Ook rond 21 september staat de zon loodrecht op de evenaar, maar dat maakt voor de vraag niet uit.

1. Een gebied heeft een tropisch klimaat als de gemiddelde temperatuur van de koudste maand van het jaar op die plek gemiddeld 18,0 graden Celcius of hoger is. Het kan dus in een tropisch gebied wel degelijk onder de 18,0 graden worden, dat maakt een gebied nog niet per definitie niet-tropisch. Daarbij komt nog dat neerslag er niet toe doet. "Tropisch klimaat" en "tropisch regenklimaat" zijn twee verschillende klimaatgebieden. Delen van woestijngebieden in Tsjaad, Soedan, Mali, Niger enz. hebben dus gewoon een tropisch klimaat. Haal het aspect 'neerslag' uit de vraag en verander het gedeelte 'en het vaak boven de 18 graden is' in 'en de laagste gemiddelde maandtemperatuur 18,0 graden of hoger is' en de vraag klopt.
(3. Het aantal regendagen is in deze grafiek niet duidelijk af te lezen, aangezien er geen schaalverdeling is. In het klimaatprogramma van het KNMI, WKI, worden regendagen tot op één decimaal weergegeven. Het zou dus ook een woestijnklimaat kunnen zijn (BWk in dit geval) maar ondanks die ontbrekende schaalverdeling spreekt zeeklimaat in dit geval voor zich, aangezien je ervan uitgaat dat die regendagen toch genoeg regen zullen brengen, gezien de variatie in regendagen. Woestijnklimaat heeft overigens niks met regendagen te maken, maar met de jaarlijkse hoeveelheid neerslag. Neem bij voorkeur een ander diagram, dat is toch iets duidelijker.)
5. Gemiddeld hoge temperaturen. Nachttemperaturen die voor kunnen komen hoeven niet per sé hoog te zijn.
8. Nogal vaag, er zijn heel veel dingen temperatuurafhankelijk. Begroeiing behoort ook tot de mogelijke antwoorden. (dit hoort ook bij 'klimaat,' aangezien Köppen de klimaatzones op basis van begroeiing indeelde.)
11. Ik kan het goede antwoord niet aanklikken! Vraag blijkt al (deels foutief) voor je te zijn ingevuld.
12. Vaag, kan ook woestijnklimaat zijn (voornamelijk BWh).
19. Tropisch regenwoudklimaat? Tropisch regenklimaat.

GEOgraaf zei

Commentaar van ' anoniem' heb ik meegenomen en een aangepaste versie gemaakt.