maandag, december 01, 2008

Historie in kaart: gebieden in tijd vergelijken

Het Kadaster is prima bezig om de GEO-ICT op de kaart te zetten. Nu is historiekaart.nl in de lucht gebracht. Weliswaar nog in béta en dus in ontwikkeling, maar bijzonder goed te gebruiken om de verschillen die bv tussen 1900 (links) en 2008 (rechts) in een gebied zijn opgetreden duidelijk te maken.
Je kunt nl. door middel van een 'slider' de transparantie van de oude kaart groter of kleiner maken waardoor je langzaam de veranderingen ziet ontstaan. Zo verdwijnt in dit voorbeeld bouwland en komt er water (Zoetermeerse Plas-NoordAA) in de buurt van Zoetermeer. Waarom?
Er was veel zand nodig om de uitbouw van Zoetermeer in de jaren 60 te kunnen realiseren. Dat laatste zie je dan ook groeien als kool....De plas werd uitgediept tot wel 40 meter en is 90 hectare groot, zeer geschikt als recreatiewater.

Dat deze site nog in ontwikkeling is zie je bv. aan het op sommige plaatsen niet geheel aansluiten van de kaartdelen en het nog niet echt werken van wijzigen van het jaar. Dat laatste moet je nog met de hand intypen en dan een return/ enter.

Geen opmerkingen: