Steeds meer mensen vertrouwen blindelings op de GPS die ze aan boord hebben wanneer ze zich in onbekend terrein wagen. Verhalen over auto's die in ' the middle of nowhere' terecht komen en waar je dan als bestuurder te horen krijgt dat je de bestemming hebt bereikt zijn regelmatig op verjaardagen te horen. Het wordt ernstiger wanneer je met auto en al in een waterpartij terecht komt of een gemeente borden langs de weg moet plaatsen om truckers de goede kant te laten op gaan.
In de Telegraph wordt een ander probleem aan de orde gesteld. Steeds minder papieren kaarten worden er verkocht, maar het aantal verdwaalde en in problemen komende wandelaars en fietsers in de natuurgebieden neemt juist toe. Is daar een causaal verband? Wellicht, want deze wandelaars en fietsers maken massaal gebruik van GPS-toestellen. Helaas laten deze 'devices' hen vaak in de steek: bereik valt weg, apparaat houdt er mee op, niet het juiste kaartje geladen, te weinig (belangrijke) details op het kaartje, waardoor je net dat vennetje inrijdt......en zo kun je er nog wel aan paar noemen.
Aangeraden wordt om altijd een papieren versie van de kaart van het gebied bij je te hebben, maar dan moet je hem wel kunnen lezen. Een schone taak blijft dan hoe dan ook voor ons vak weggelegd.
Zo geven wij in klas 3 de leerlingen de opdracht om eerst op de papieren kaart een route in de buurt van de school te tekenen. De route moet dan in de vorm van een figuur worden gemaakt. Vervolgens moeten ze dan met de GPS in de hand de route gaan lopen (ze maken dan een zgn. track). De gelopen track wordt dan in Google Maps geladen (gpx) en zie: ze lopen soms door huizenblokken heen alsof ze superman zijn of zwemmen door water, snijden hoeken af die ze echt zelf zo niet hadden bedoeld. Zie hier de afwijkingen van de GPS in optima forma. Les die ze hieruit leren is : oriëntatie op de kaart en de (on)mogelijkheden van de GPS.
Niet alleen het voor de lol in een leuk natuurgebied lopen en niet willen verdwalen is belangrijk, maar ook in het uitvoeren van een taak in het echte leven is het prettig wanneer je hebt leren kaartlezen. Zeker wanneer leerlingen terecht komen in banen waar logistieke beslissingen moeten worden genomen op grond vanlocatie of route. Klanten die je niet kunt vinden omdat je GPS het laat afweten lijkt niet erg bevorderlijk voor je promotiekansen....
Kortom geografen profileer je met deze kaartleesvaardigheid!
Heb je ook voorbeelden? Graag via reacties laten weten.
Bron afb
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Mountain Rescue (Engeland & Wales) heeft enkele maanden geleden op de BBC al een noodkreet geluid, omdat het aantal reddingsverzoeken van wandelaars significant toenam. 1 van de oorzaken: lege batterijen van GPS of mobiel.
Een reactie posten