zaterdag, maart 20, 2010

New York: Harlem Shuffle

Malcolm X Blvd, Harlem (foto M. Klijmij)
Op kwaliteitsblog Sargasso is een zeer interessante serie over de wijk Harlem in New York gaande. Dimitri Tokmetzis woont in de wijk en schrijft onder de noemer Harlem Shuffleover de geschiedenis en zijn ervaringen.

De wijk is het afgelopen decennium enorm opgeknapt. De crackepidemie is grotendeels uitgewoed. De misdaad is spectaculair teruggedrongen. In 1990 woonden er nog geen 1000 blanken in de wijk, die qua inwonersaantal vergelijkbaar is met Utrecht. Thans zijn dat er 20.000. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is Harlem weer een aantrekkelijke plek om te wonen.


De artikelen over hippe supermarkten, gentrification, segregatie, kunst en cultuur en alle andere zaken die zich concentreren in Harlem zijn voorzien van Google Maps-kaarten en YouTube-filmpjes. Zeker bruikbaar om grootstedelijke problematiek in beeld te brengen. Het meest recente bericht gaat over het verval van Harlem in de jaren '50, '60, '70 en '80.

(overigens zijn op Sargasso ook een aantal zeer lezenswaardige artikelen over het IPCC-rapport en de aandacht daarvoor verschenen)

Geen opmerkingen: