zondag, maart 28, 2010

Mindmapping in de lessen aardrijkskunde

In het onderwijs wordt veel gebruikt gemaakt van mindmapping. Een mindmap is een model van gedachten, informatie of kennis. Je ziet in één oogopslag structuur in de informatie en je komt makkelijker op nieuwe ideeën (associatie).
In de link hieronder kun je meerdere voorbeelden zien van willekeurige mindmaps.

http://images.google.com/images?q=mindmap

Binnen het vak aardrijkskunde kun je ook goed gebruik maken van mindmapping. Voorbeeld. Enkele voorbeelden van manieren om het te gebruiken in je lessen:
  • Leerlingen een samenvatting van de lesstof laten maken
  • Om bij de leerlingen de voorkennis te activeren
  • Leerlingen kunnen er begrippen mee oefenen
  • Leerlingen kunnen er moeilijke leerteksten inzichtelijk mee maken
  • Leerlingen kunnen tijdens en na een filmpje een mindmap kunnen maken als samenvatting
  • Maak een Mindmap waarin je delen niet invult. Leerlingen moeten die dan vanuit de leerstof aanvullen.
  • Als docent kun je mindmaps ook prima gebruiken bij je lesvoorbereidingen en om de lesstof schematiseren.

Leerlingen van alle niveaus, zowel onderbouw als bovenbouw, hebben baat bij mindmappen èn leerlingen vinden het leuk om te doen! Het is een snelle en eenvoudige manier om dingen op te schrijven. Je krijgt geen half overgeschreven boeken meer als samenvatting. Leerlingen denken beter na over de lesstof en gaan de samenhang zien. Een erg goed hulpmiddel ook binnen Aardrijkskunde dus!

Er zijn verschillende mindmap-programma’s. Programma’s die gratis te downloaden zijn en die je goed kun gebruiken in het onderwijs zijn Emindmaps , CmapTools en Freemind (voor alle besturingssytemen) . Emindmaps is voor alle niveaus geschikt, deze maakt gebruik van veel kleuren en plaatjes. CmapTools en Freemind zijn meer voor bovenbouw Havo/Vwo. Beide programma’s zijn gebruiksvriendelijk en leerlingen kunnen er zo mee aan de slag.

Voor meer informatie over mindmapping, hoe het gebruikt kan worden in een les en theorie erachter, film 1 en film 2. Deze zou je ook kunnen gebruiken bij een startles mindmapping.

Voor Freemind is er ook een instructiefilm gemaakt waarin stap voor stap te zien is hoe je met het programma een Mindmap kan maken (de meeste programma's hebben een zelfde manier van werken).
Ook online kun je aan mindmappen doen. Voordeel is dat je geen software op de pc hoeft te installeren en dat je er overal bij kunt (als er internet is). Het is zelfs mogelijk om met meerdere personen aan één mindmap te werken. Nadeel is dat het Engelstalig is : Bubble

Met dank aan Nanita de Bouter, Staring College - Lochem

1 opmerking:

Jelle zei

Ik heb een gratis e-book gevonden over mindmappen op http://www.svenveenstra.com/product/mindmappen

Veel plezier ermee!