zaterdag, maart 20, 2010

Google kan zoektermen nu ook letterlijk in kaart te brengen

Aan elke PC die verbinding zoekt met het internet zit een IP-nummer vast. Zodoende kan een zoekmachine als Google zien waar een verzoek voor een zoekopdracht naar een bepaalde term (bij benadering) vandaan komt. Ook websites kunnen op grond van het IP-nummer jou de toegang tot bepaalde inhoud verbieden. Zo is het jammer dat veel inhoud van de BBC wel online staat maar alleen voor inwoners van GB te zien is; controle vindt dus plaats via het landdeel van je IP-nummer. Je kunt ook zelf achterhalen wat je IP-nummer is.
Nu heeft Google de mogelijkheid Insight gemaakt om te kijken waar bv de term ' aardrijkskunde' het meest opgevraagd is in Nederland.
Dat geeft dus een spreiding op regionaal niveau aan. Opvallend in deze spreiding is dat er in Drenthe het afgelopen jaar erg weinig is gezocht op deze term en dat in het grafisch overzicht in tijd de piek van het zoeken vooral rond mei lag. Dat laatste is dan weer niet verbazingwekkend overigens....
Op deze manier kun je dus een klein onderzoekje in de klas doe. Kies een term en bepaal eerst van te voren waar je denkt dat daar het meeste naar wordt gezocht. Is het zo dat bv ' mest' meer gezocht wordt in Brabant?
Iemand nog interessante andere zoektermen en bijbehorende verrassende spreidingen ontdekt?

Geen opmerkingen: