donderdag, juni 18, 2009

Puck (9 jaar) en Nando (11 jaar) maken GIS over gevaarlijke kruispunten.

GeoFort heeft als Living Lab twee kinderen ondersteund bij het maken van een website waarbij GIS in de klas gebruikt kan worden voor verkeersveiligheidsvraagstukken. De leerlingen Puck (9 jaar) en Nando (11 jaar) hebben de zogenaamde blackspots (gevaarlijke kruispunten) van Rijkswaterstaat aan de digitale kaart van Microsoft (Bing Maps / Virtual Earth) gekoppeld met behulp van een Arc GIS server die beschikbaar is gesteld door ESRI Nederland. Het bedrijf Andes heeft alle adressen van scholen in Nederland geleverd, waardoor het nu mogelijk is om de route van je huis naar school te plannen en te kijken of de route je langs een gevaarlijk kruispunt voert.
De applicatie is te zien op:www.puckipedia.nl/blackspots (in de gebieden Delft, Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Asperen kan je het meest inzoomen).

Hoewel de applicatie nog slechts een eerste versie betreft en nog sterk verbeterd zal moeten worden voordat het gebruikt kan worden in de klas, heeft het product wel de potentie om scholieren met GIS aan de gang te laten gaan buiten het vak aardrijkskunde om.
Helemaal leuk natuurlijk dat Puck en Nando te horen hebben gekregen dat ze één van de winnaars zijn van de wedstrijd die Microsoft in het kader van GSDI GeoYouthCapital heeft uitgeschreven!
De jongens hebben zelfs een eigen stand gekregen op het congres tussen Geodan en Autodesk in. Kom dus zelf een kijkje nemen (tussen 13:00 en 16:00) als je toevallig vrijdag op het GSDI congres rondloopt! of kijk naar het filmpje op YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=n-uk0exD0rw

1 opmerking:

Ria de Gooijer zei

Heel mooi materiaal. Goed bruikbaar in de verkeerslessen bijv. voor groep 8-leerlingen die de routes naar de nieuwe middelbare school moeten gaan bepalen. Zou voor heel Nederland uitgewerkt moeten worden!