woensdag, juni 03, 2009

Open Source en GIS


Open source GIS
Veel docenten willen graag iets met GIS, het is modern, actueel en spreekt leerlingen erg aan. Maar vaak zijn de middelen er niet om een GIS programma aan te schaffen, laat staan de licenties voor leerlingen thuis. Daarom is het goed om te weten dat open source software gratis is en dat er ook veel open source GIS software bestaat. Het misschien lastig om uit het grote aanbod een goede keuze te maken. Als docent heb ik echter jaren geleden al een vergelijkend warenonderzoek gedaan en voor mij kwam er een GIS-programma als winnaar uit de bus, te weten: MapWindow. Dit is een volwaardig GIS-programma ontwikkeld door de universiteit van Utah (VS). Het heeft een mooie bediening en is bovendien bijna helemaal in het Nederlands vertaald. De gratis download is te vinden op: http://www.mapwindow.nl/. Met het standaard pakket worden een aantal plug-ins meegeleverd (aanvullende mogelijkheden) en een hoeveelheid voorbeelddata. Op dit moment is de nieuwste versie: MapWindow47RC-x86-Setup.exe. Maar let op, in de loop van 2009 verschijnt er een volledig herziene versie. De Nederlandse vertaling van de verkorte handleiding (Quickstart) is onderweg, maar ook in het Engels is deze prima te volgen. Je kunt dan aan slag met een echt GIS-programma, het is gratis en je hebt geen licenties voor leerlingen nodig.
Heb je als docent vragen, dan kun je terecht op het forum van MapWindow, maar je kunt mij ook mailen.

Veel plezier met GIS op school!

Meer over OS-software
Open source software wordt doorgaans ontwikkeld door geïnteresseerde gebruikersgroepen of door non-profit instellingen zoals universiteiten. Veel open source software wordt regelmatig bijgewerkt en er zijn meestal goede handleidingen en forums waar gebruikers vragen kunnen stellen. Op de volgende website is heel erg veel leuks te downloaden: sourceforge.net. Is het problematisch om op school programma's te installeren, ga dan naar de volgende website: portableapps.com. Hier vind je software die je vanaf je memorystick kunt draaien zonder dat ze op je computer zijn geïntstalleerd.

1 opmerking:

Sabine Niekel zei

Mag ik vragen welke GIS software u destijds bekeken heeft, en op welke punten u deze met elkaar vergeleken heeft voor u bij MapWindow kwam?