woensdag, oktober 31, 2007

Vijfde Grote Griepmeting van start


[persbericht]
Voor de vijfde keer in de geschiedenis wordt een grootschalige online griepmeting gedaan in Nederland en België. Onderzoekers uit beide landen kunnen zo volgen hoe de griep zich deze winter verspreidt.
Wekelijks kunnen vrijwilligers op de website aangeven hoe grieperig ze zijn. Ze kunnen ook invullen dat ze verkouden zijn of gewoon gezond. De meting is anoniem. Alle metingen komen in een kaart van Nederland en België, die laat zien waar de griep zich manifesteert. Blauwe stippen geven de gevallen van verkoudheid aan en rode stippen de griepgevallen. De Grote Griepmeting duurt dit keer van 1 november 2007 tot 1 mei 2008.

Dit is het vijfde jaar dat de griepmeting in Nederland en België plaatsvindt. In Portugal gaat voor de derde keer een identieke griepmeting via internet van start. De afgelopen jaren brachten bijna veertigduizend 'griepmeters' in de drie landen de griepgolf in kaart. De bedenker van de griepmeting, Carl Koppeschaar, begon in 2003 met de metingen als educatief webproject, met als doel mensen te betrekken bij wetenschappelijk onderzoek en te informeren over griep. "Maar inmiddels verschenen al twee wetenschappelijke publicaties waaruit bleek dat het project zeer betrouwbare resultaten oplevert,” aldus Koppeschaar en zijn team van wiskundigen, virologen en epidemiologen. ”Op grond daarvan vinden deze winter ook proefmetingen plaats in Zweden en in Italië. Groot-Brittannië, Duitsland en Slowakije willen volgend jaar gaan meedoen. Verder is er al belangstelling vanuit Oostenrijk, Frankrijk, Finland, Ierland, Polen, Malta, Spanje, Estland en Luxemburg. Op den duur kan dus één grote, Europese griepmeting door vrijwilligers ontstaan.”

Geef je op als griepmeter!
Je kunt ook met je klas meedoen.....

Geen opmerkingen: