vrijdag, oktober 05, 2007

Mainports: Schiphol

Vervoer en Ruimtelijke Inrichting
Nog een laatste jaartje "Vervoer en Ruimtelijke Inrichting", dus veel investeringen moet je daar niet meer voor doen. Maar het onderwerp "mainports" komt natuurlijk ook terug in het onderdeel Wereld en Nederland van het nieuwe examenprogramma. Dus zocht ik nog een interessante website naast de al bekende site van de Rotterdamse haven (PortofRotterdam).

Mainport Schiphol
Mainport Schiphol heeft nu ook een poging gedaan om een leuke informatieve site te maken, genaamd: Een heldere kijk op Schiphol. Wat mij betreft is dat wel aardig gelukt, de website is grotendeels interactief en je kunt steeds doorklikken naar dieper gelegen en meer gedetailleerde informatie. Voor leerlingen is er in eerste instantie duidelijke te zien hoe de mainport invloed heeft op ons dagelijks leven en op de inrichting van de directe omgeving van Schiphol. Ten aanzien van het geluid kunnen leerlingen bijvoorbeeld met behulp van een simulatie het effect zien van het sluiten van banen. Ten aanzien van vrachtvervoer is er een animatie die duidelijk maakt welke goederen we in ons dagelijks leven gebruiken die via de lucht worden aangeleverd. Je kunt bij de rol die Schiphol speelt ten aanzien van de regionale economie zien hoe Schiphol de indirecte werkgelegendheid beĆÆnvloedt en zo meer.

Groeien of niet?
Als je vervolgens doorklikt naar diepergelegen informatie vind je daar zaken als het ruimtelijk inrichtingsplan van Schiphol voor de komende tien jaar. Ook is er een link naar de website van het meetsysteem van het geluid van Schiphol met actuele geluidsmetingen. Er zijn statistieken met vluchtgegevens rondom het vervoer van goedern en mensen, enzovoorts. Het geheel is natuurlijk wel een beetje gemaakt ter meerdere eer en glorie van Schiphol, maar daar moet je als docent dan maar doorheen prikken. De site biedt veel infomatie op een leuke manier aan en is daarom heel geschikt om een leuke opdracht bij te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk genoeg bronnen op internet te vinden ten aanzien van het milieu om een interessante discussie te voeren over de hoofdvraag van de website: Schiphol, groeien of niet?

(Bron illustratie: http://www.schiphol.nl/)

Geen opmerkingen: