zondag, oktober 14, 2007

Voedseltekort binnen 57 dagen

Heel normaal om te zeggen 'haal jij ff een pak melk, een ons bacon, een brood en een doos eieren.....in de supermarkt'. We gaan er maar vanuit dat het er wel zal zijn. Elke dag en bijna de klok rond.
Een recent rapport van de USDA (United States Departement of Agriculture) maakt duidelijk dat dat niet zo gewoon meer is als pakweg vlak na de Tweede Wereldoorlog. Als we nu zouden stoppen met het melken van de koeien, oogsten van het graan en slachten van beesten dan is er nog 57 dagen voedsel- graanvoorraad. Wereldwijd.
Na WO 2 was dat nog een jaar!

Door droogte, een groeiende wereldbevolking en de stijgende vraag uit China zullen de prijzen de komende tijd gaan stijgen en wellicht dat we de 57 dagen niet eens halen.
Daarnaast is er een enorme vraag naar bio- brandstof zoals ethanol. Deze productie onttrekt voedsel aan de gebieden die daar juist geschikt voor zijn. Je kunt als boer blijkbaar meer verdienen aan de auto dan aan een boterham. In de VS is het afgelopen jaar 30% van het graan gelijk naar ethanol bedrijven gebracht.
Wereldwijd betekent de prijsstijging een groot probleem voor die gebieden met een voedseltekort, zoals de 34 landen die op de VN lijst staan voor voedselhulp. Door onze drang naar 'groenere' energie krijgen grote groepen anderen een voedseltekort. 800 miljoen autobezitters versus de 2 miljard armsten van de wereld. Protesten in bv Mexico toen de tortillas met 60% duurder werden......
Let dus op: bij een stijging van de benzineprijzen worden de boterhammen ook duurder. Voedsel- en olieprijzen worden steeds meer een 'koppeling'.
Voeding en groene benzine is dus niet zo onschuldig als we denken. Iets om over na te denken als we in de supermarkt staan met die doos eieren, brood ....

Video
Kaarten

Bron: Independent
Foto

Geen opmerkingen: