woensdag, januari 06, 2010

Internationale Milieu Olympiade


INESPO staat voor International Environment & Scientific Project Olympiad en praktisch vertaald is het de Internationale Milieu Olympiade. Samen met de Vrije Universiteit in Amsterdam, SenterNovem, Platform Bètatechniek en Stichting Cosmicus wordt de olympiade gerealiseerd. In 2010 wordt INESPO internationaal opgezet en vindt het plaats van vrijdag 4 juni tot en met zondag 6 juni 2010 in Amsterdam.

Havo- en vwo-leerlingen tussen 13 en 18 jaar presenteren in tweetallen of groepen van maximaal 4 personen een project op het gebied van aardrijkskunde, schei- of natuurkunde, biologie of maatschappijleer, waarin voor een milieuprobleem een oplossing wordt aangedragen. De aard van het probleem en de schaal waarop dit zich manifesteert zijn vrij. De projecten moeten uiteindelijk in het Engels gepresenteerd worden, vandaar dat de groepen ook sterk vakoverstijgend aan het werk moeten gaan. Vooraanmeldingen door docenten en supervisors kunnen tot 28 februari online met een vooraanmeldingsformulier (initial-application) op www.inespo.org gedaan worden.

De winnende projecten zullen rijkelijk beloond worden. Ook dit jaar zijn er tal van prijzen te winnen: de winnaars van de eerste prijs ontvangen €5000, de tweede prijs is €3000 en de derde prijs €1500. Daarnaast sturen we ongeveer 6 teams naar Portugal, Brazilië en Amerika, elk land krijgt ongeveer 2 projecten. Tenslotte is er ook een speciale publieksprijs ter waarde van €500 voor de leerlingen. Deze prijs wordt toegekend door het bezoekende publiek, dat zelf kan stemmen op hun favoriete project.

Er hebben zich inmiddels vanuit 41 verschillende landen 266 projecten aangemeld. Het wordt dus een veelbelovende, drukbezochte olympiade.

De voorselectie en beoordeling zal door onder leiding van een groep professionele en prominente juryleden plaatsvinden. Dhr. Prof. Dr. Jan Lambooy is de voorzitter van de voorbereidingscommissie INESPO.

Hopelijk ziet u INESPO als een innovatief bèta- en gammaproject dat uw aanwezigheid en participatie verdient. Wij zijn ervan overtuigd dat de participatie van uw school voor u, uw leerlingen en hun ouders een zeer leerzaam en waardevol moment zal zijn.

Heeft u nog vragen, stuur een mail of bel. We komen graag langs op uw school om een presentatie te geven over de olympiade. Er is ook een wedstrijdregelement te downloaden op de site www.inespo.org onder de tab “Terms” en dan “General”.

Geen opmerkingen: