dinsdag, januari 12, 2010

Foute kaart Bosatlas tektoniek in 53e druk ?

Op het CE en ook bij een SE mag een Havo- VWO leerling de Bosatlas 52e- of 53e druk gebruiken. In het verleden kwam het weleens voor dat voor leerlingen het gebruik van de ene druk net iets meer voordeel of nadeel opleverde. Dat werd dan wel achteraf gecorrigeerd door de CEVO, maar gaf tijdens de correctieronden toch verwarring.
Nu wordt bij de behandeling van de module 'Aarde' nogal eens gebruik gemaakt van de atlas en dan met de name de kaarten over tektoniek. Ga je de kaarten over plaatbewegingen met elkaar vergelijken dan zie je toch wel verschillen. Zo zijn op een flink aantal plekken de richtingen van de platen anders, soms zelfs tegengesteld. Ook is de Filipijnenplaat wel een stuk van zijn plaats geraakt en ligt in de 53e druk nu over het land Filipijnen heen. Kortom leerlingen worden door of de 52e of de 53e druk wat betreft deze kaart op het verkeerde been gezet. Voor zover ik kan zien is die van de 53e druk niet juist, althans ik heb geen enkele bron kunnen vinden die de Filipijnenplaat zo afbeelt.
Wat te doen dus wanneer toch op het CE deze kaart gebruikt moet worden om een antwoord te geven over bv de ligging van of de richting van platen in Zuidoost-Azie?
Zijn er soms nog meer kaarten in de Bosatlas 53e druk die anders zijn- buiten de nieuwe data die natuurlijk bv thematische kaarten kunnen wijzigen tot voorgaande jaren- wanneer je ze met die van de 52e vergelijkt?
Ben benieuwd. Plaats je commentaar graag hier (via de knop 'reacties' onderaan dit bericht)


53e druk









52e druk


Klik op de kaarten voor een  (flinke) vergroting.

2 opmerkingen:

bernd andeweg zei

Ik dacht even dat ze misschien zouden zijn overgestapt van 'relatieve plaatbeweging' (dus ten opzichte van elkaar), naar werkelijke plaatbeweging (zoals waargenomen door GPS). Maar dat laatste is het ook niet, want daarvan zijn de pijlen te zien op
http://z.about.com/d/geology/1/0/T/J/platespeeds_ampac.gif en http://z.about.com/d/geology/1/0/U/J/platespeeds_atlas.gif

De verschillende bewegingsrichtingen in bijvoorbeeld de India-Australia plaat zijn intrigerend... In allebei, trouwens. Ik ben sowieso niet zo onder de indruk.

Ik heb geen idee wie bij Wolters Noordhoff voor de tektonische platen in de Bosatlas zorgt, maar een korte cursus plaattektoniek bij ons op de VU zou geen kwaad kunnen..

Bernd Andeweg (bernd.andeweg@falw.vu.nl)

Anoniem zei

Met name de Filipijnse plaat zonder de Filipijnen is duidelijk anders. Vreemd.
Een mooi gegeven voor een cynische puzzel op mijn blog.
http://mantz.wordpress.com