zaterdag, juli 18, 2009

Postcodes omzetten naar XY RD coördinaten: tool


Het is er dan toch eindelijk eens van gekomen om de X-Y -postcode omzetter eens online te zetten in het vaklokaal. Wat is dat en wat kun je ermee?

Een voorbeeld geeft denk ik het beste aan wat je er mee zou kunnen.
Je wilt leerlingen het verschil laten zien tussen de spreiding van juweliers en slagers in bv Utrecht. Voor heel de stad is dat een aardige klus al fietsend met een kaart....dus dan doen we met ICT. In de Gouden Gids geef je ze de zoekopdracht naar beide diensten. Dat levert dus twee lijsten op van namen en (6 cijferige) postcodes op, mogelijk voeg je daar nog allerlei gegevens over de winkels aan toe.
Vervolgens ga je met deze lijsten naar de tool en plakt deze daar één voor één in (apart op de knop drukken). Met één druk op de knop levert de tool een lijst af- of een te downloaden DBF4 bestand- dat kan worden ingelezen als XY RD-punten in een GIS, zoals Arcgis of Mapwindow.
Je kunt dan als ondergrond de wijk- en buurtkaart van het CBS gebruiken. Deze punten kun je dan classificeren en dan ontstaat er een spreiding. Die kun je dan laten analyseren door de leerlingen.
Ander idee: de eigen leerlingen/ docenten van de school, leden van de voetbalclub etc. Als er een PC aan vastzit kun je er wat mee....
De tool was al als (zwaar) Excelbestand beschikbaar vanuit Edugis. Digischool heeft er een online- versie van gemaakt. Vrij door iedereen te gebruiken.
Je kunt zelf een GIS aanschaffen. Zie de post over (gratis) Mapwindow of contact met ESRI opnemen voor hun onderwijslicentie van Arcgis.

Geen opmerkingen: