donderdag, november 20, 2008

Kromme komkommers en wrattige wortels: EU

Persbericht
Met een subsidie van de Europese Unie ontwikkelt de CED-Groep Europa in het nieuws: zes lessen over Europese onderwerpen die uitmonden in een debat. De lessen verschijnen met een frequentie van ongeveer een keer per maand vanaf 18 november. Steeds wordt daarbij een actuele invalshoek gekozen.
De eerste les met als thema 'handel' gaat bijvoorbeeld over de gewijzigde regelgeving rondom de grootte en vorm van groente en fruit (de kromme komkommmer en de wrattige wortel). Andere thema's zijn: veiligheid in de EU, het milieu en de dieren in de EU, wie is er de baas in de EU, naar school in de EU en de buren van de EU.
Het materiaal is bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs en is er op twee moeilijkheidsniveaus. Het B-niveau is er voor klas 1-2 vmbo; het c-niveau is er voor 1-2 havo/vwo en 3 en 4 vmbo.
De lessen bieden steeds een tekst, waarna de leerlingen aan de slag gaan met de woorden uit de tekst, de tekst schematiseren en zich een mening vormen over het onderwerp van de tekst. Ook worden groepjes leerlingen 'expert' op een bepaald thema. De lessenserie mondt uit in een debat, waarbij de experts hun kennis inbrengen en in discussie gaan met lokale en Europese politici. Dit debat kan op de eigen school plaatsvinden, maar de school kan ook meedoen aan een groot debat in mei 2009 in Rotterdam. Bij de lessenserie komen aanwijzingen om de leerlingen voor te bereiden op zo'n debat.

Meedoen?

Meld u aan via een e-mail met daarin uw naam, schoolgegevens en e-mailadres aan bij europainhetnieuws@cedgroep.nl. U ontvangt dan een inlog en wachtwoord voor de website waar u alle materialen gratis kunt downloaden. Op deze website komen overigens meer aanvullende zaken die het project nog boeiender maken. Zo zullen Europarlementariƫrs regelmatig een stelling plaatsen en reageren op bijdragen van leerlingen, en kunnen leerlingen communiceren met scholieren uit andere Europese landen.

Geen opmerkingen: