woensdag, juni 18, 2008

Atlas van UNEP: Afrika verandert ecologisch drastisch

Het rapport van de UNEP (milieuprogramma van de VN) is in de vorm van een atlas uitgebracht met daarin de grote veranderingen die plaatsvinden in de natuur van dit continent.
Afrika beslaat twintig procent van het totale landopppervlak van onze aardbol, heeft 965 miljoen inwoners en door de grote bevolkingsgroei ontstaat een steeds grotere druk op de natuur, milieu en grondstoffen. Het rapport brengt dit in kaart m.b.v. van o.a. Remote Sensing verschilbeelden.
Zo verdwijnen er gletsjers, meren , bossen en groeit de woestijn.
De atlas biedt enorm veel kaartmateriaal (150), tabellen, grafieken, foto's (300) en informatie over dit continent en laat goed zien waar het mis gaat. Gelukkig laat het ook zien waar het goed gaat en actie wordt ondernomen (Niger: aanplanten van bossen).
De drie hoofdstukken zijn gratis te downloaden in PDF en geeft mogelijkheden genoeg om er zelf iets mee te doen in de vorm van lesmateriaal.
Tevens is er een interactieve atlas op het web waar je al klikkend verschilbeelden en informatie krijgt te zien van belangrijke ecologische probleemgebieden.

Naast dit alles is er nog meer te vinden zoals (Powerpoint)presentaties, posters etc.

Foto: verschilbeeld Chadmeer 1987 (links) en 2007 (rechts)

Geen opmerkingen: