26 miljoen individuele delen van wegen digitaal aan elkaar plakken tot één grote foto van de VS? Dat deed Ben Fry. Een ontwerper met wortels in het MIT alwaar hij bezig was met het verduidelijken van complexe data dmv het combineren van o.a. computer wetenschap en statistiek.
Waarom begin je aan het maken van zo'n foto?
Om een student duidelijk te maken wat je met ruwe data kunt. Liep even wat uit de hand toen hij eenmaal bezig was, zo te zien.
Hij heeft gebruik gemaakt van de Tiger/Line (Topologically Integrated Geographic Encoding and Referencing system) data die gratis door het Censusbureau van alle staten van de VS beschikbaar is. Kom daar maar eens om in Nederland! Deze zijn in een GIS te lezen (die van 2007 direct) even omzetten met TGR2SHP naar shapefiles (Esri).
Vervolgens heeft hij deze via een computerscript omgezet en aan elkaar geplakt in een Albers equal-area conic projectie .
Heel goed te zien zijn de lege delen in het westen en het bijna zwarte noordoosten. Details van de kaart zijn hier te zien en maken duidelijk dat er door het inzoomen nieuwe patronen te vinden zijn. Oorzaak voor dat verschil zit vaak in het grondgebruik of fysische omstandigheden waardoor er meer of minder wegen aanwezig zijn.
Laat leerlingen bv hetzelfde gebied maar eens opzoeken met Google Earth of Google Maps en dan vergelijken en een mogelijke verklaring bedenken voor het patroon of juist het missen ervan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten