zaterdag, mei 10, 2008

Kredietcrisis in VS : oorzaak in kaart

Eén van de oorzaken van de huidige kredietcrisis in de VS is de hypotheek. Door economisch mindere tijden kunnen veel mensen hun hypotheek niet meer opbrengen en moet de bank overgaan tot executie. Het huis wordt dan te koop aangeboden in de hoop dat de prijs die het opbrengt de bank schadeloos kan stellen. Tenminste zo begrijp ik dat als niet- econoom...
In het engels is die gedwongen verkoop een 'foreclosure'. Dat verschijnsel is helaas voor vele Amerikanen aan de orde van de dag. Niet overal even veel. Het verschijnsel is in kaart gebracht, en ook nog eens op county-niveau inzoombaar. Als voorbeeld is hier de omgeving New York te zien. Klik er op voor een grotere afbeelding.
Landelijk gezien- op het oog- zijn het vooral de grote steden die het meest 'rood' op de kaart staan en vooral de westelijke staten en Florida die er van langs krijgen. Blijkbaar leefden ze daar op te grote voet? Samenhang met inkomen is er wel als je die kaart er bij aanzet (Heat Maps).
Als bank kun je die kaart gebruiken om te bepalen of je daar wel of niet leningen moet uitzetten en als koper kun je kijken welke gebieden een lage koopprijs zullen hebben (gedwongen verkopen geeft vaak een lagere prijs).

Geen opmerkingen: