woensdag, maart 12, 2008

Bedreigde talen: lesmateriaal

Lespakket: Bedreigde Talen

Het afgelopen jaar heb ik meegewerkt aan een educatieve website over bedreigde talen samen met een taaldeskundige / antropologe en een fantastische website bouwer.

Welnu , Aardrijkskunde en bedreigde talen... is dat wel een combinatie?

Jawel want er staat nu een website waar zowel taalkundige aspecten als ook talloze antropologische aspecten aan de orde komen. De site biedt een enorme verscheidenheid aan teksten, geluidsopnames en beeldopnames die afgelopen jaren bij antroplogisch veldwerk zijn verzameld. Aan de hand van werkbladen kun je leerlingen door de website heen laten gaan.
In les 1 wordt ingegaan op taalgebieden, hoe taal met cultuur verweven is en op welke manier taal veranderd en cultuurgebieden ook veranderen of zelfs verdwijnen.

In les 2 wordt het dagelijkse leven van twee bijzondere dorpjes op aarde vergeleken. Andrjoesjkino vlakbij de Poolcirkel in Noord-Oost Siberie en Anjai vlakbij de Evenaar in de Indonesische provincie Papoea (Nieuw Guinea)

De lessenserie kan als verdieping worden gebruik in de bovenbouw bij het Domein D Z-O Azie of Indonesie . Op de docentenpagina van bedreigde talen vind je wat dat betreft meer gedetailleerde informatie.

Gotze Kalsbeek

Geen opmerkingen: