donderdag, september 20, 2007

Plan je eigen ruimte....in Brabant


'Natuurmuseum Brabant heeft in samenwerking met de Stichting Brabants Erfgoed i.o. 'Plan je Eigen Ruimte Brabant' ontwikkeld. In dit project gaan aardrijkskundeleerlingen als een echte planoloog aan het werk met actuele (her)inrichtingsvraagstukken. Aan de hand van voorbeelden uit de eigen regio onderzoeken zij het verleden en heden van een plek als inspiratie voor de toekomstige ruimtelijke inrichting.'
Aldus het persbericht. De makers claimen dat het project aansluit bij verschillende eindtermen van de (oude) 2efase. Vooral domein A is aanwezig.
Leuk voor de Brabantse scholen en een ieder die van verder wil komen omdat het gebied ook bezocht dient te worden: Plan je Eigen Ruimte Brabant is op dit moment ontwikkeld voor het gebied Moerenburg, een buitengebied ten oosten van Tilburg, grenzend aan Nationaal Landschap Het Groene Woud.
De leerling moet ook zelf op zoek naar bronnen, de website heeft formulieren in de aanbieding voor het invullen van deelvragen, hoe maak ik een interview en een basisbronnen- overzicht van de drie rollen die voorkomen in het project: de agrariƫr, de natuurbeheerder en de cultuurhistoricus.
Ook voor de docent staat e.e.a. op de website zoals een beoordelingsmodel.
Geen wereldschokkend project, daar is het niet vernieuwend genoeg voor of bijzonder, maar leuk om eens als veldwerk op te nemen in het curriculum. Mogelijkheden voor een vakoverstijgende aanpak zijn er ook. De rol van ICT blijft beperkt in dit project tot het aanbieden van Google Earth bestanden over het gebied en bronnen op het internet.
Kortom een soort webquest met veldwerk zou je kunnen zeggen.

Geen opmerkingen: