maandag, januari 15, 2007

WikiKidsAtlas

Op de website van WikiKids, de eerste on line interactieve internet-encyclopedie voor kinderen (én gemaakt door kinderen), wordt hard gewerkt aan een portaal waarop leerlingen handreikingen worden meegegeven voor het beschrijven van hun stad of dorp. De bedoeling is dat op de WikiKidsAtlas, de naam voor de nog in ontwikkeling zijnde portaal, alle steden en dorpen in Nederland worden beschreven. De officiële presentatie van WikiKids vindt plaats tijdens de NOT 2007 (Nationale Onderwijs Tentoonstelling), de grote onderwijsbeurs die van 23 tot en met 27 januari plaats zal vinden in de Jaarbeurs in Utrecht.

(Bron: Livre.nl)

Een snelle blik leert dat het qua taalgebruik en stijl gericht is op bovenbouw basisonderwijs/brugklas. Zo is het artikel over Gouda begonnen door groep 7 van basisschool Het Carillon. Voor een brugklas past het prima in thema's als Eigen Omgeving. Op deze manier kan je je leerlingen mooi op een andere manier dan gebruikelijk verslag laten doen en leren samenwerken.

Zoals de titel al laat zien werkt het met een Wiki. Dit is een soort website waarbij alle bezoekers ook zelf wijzigingen kunnen doorvoeren. De bekendste Wiki (en immer terugkerend bij bronnenlijsten in verslagen van leerlingen) is Wikipedia, een online encyclopedie. De basisgedachte is dat als veel mensen eraan kunnen meewerken, er ook veel informatie beschikbaar komt en snel wordt gecorrigeerd.

Het voordeel van zo'n openbare Wiki voor het onderwijs is niet alleen dat leerlingen informatie moeten verzamelen, verwerken en presenteren, maar dat die informatie ook beschikbaar komt voor anderen. Dat kan voor extra motivering zorgen.

Geen opmerkingen: