donderdag, januari 04, 2007

2007 nog warmer?Chilenen hebben het nu al erg warm. Een
hittegolf gepaard met extreem hoge straling.

Volgens de Britse Meteorologische Dienst (Met Office) zal 2007 het warmste jaar worden ooit. Dit heeft vooral te maken met de al bezig zijnde opwarming van de aarde en de invloed van het weerfenomeen El Nino.

2006 was het op 6 na warmste jaar ooit, maar dit jaar zal dus het het recordjaar 1998 uit de boeken verdringen. Elk jaar wordt er in januari een voorspelling gedaan voor de rest van het jaar wat betreft het gemiddelde weer in de wereld. Iets meer dan een halve graad Celsius zal het boven het gemiddelde uitkomen dat men heeft gemeten in de periode 1961-1990. Dat gemiddelde bedroeg toen 14 graden Celsius.

De meeste wetenschappers zeggen dat de stijging van de temperatuur tussen de de twee en zes graden zal bedragen. Belangrijkste oorzaak daarvan is de uitstoot van co2. Dit ontstaat door de verbranding van fossiele brandstoffen die we gebruiken voor transport en energie.
Belangrijkste gevolgen daarvan zijn het smelten van de ijskappen op de Noordpool en veranderingen van het weerpatroon. Dit zal zorgen voor stormen, overstromingen en hongersnoden.

Wellicht dat in juni op de G8 Duitsland, wat dan voorzitter zal zijn, gesteund door Engeland het klimaatprobleem hoog op de politieke agenda zal zetten. Heel toevallig (nou ja...) zijn die G8 leden ook de landen die ook erg veel van die co2 de lucht in brengen.
Kunnen we wat aan die opwarming doen?

Bron: Reuters

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Door het smelten van Noordpool zal de zeespiegel niet stijgen, want dat ijs ligt al in het water. Het zou erger zijn als de zuidpool ging smelten en dan met name het landijs.

M. Klijmij zei

Smelten van Noordpoolijs zou wel effect kunnen hebben op de warme en koude zeestromen. En dat kan weer grote gevolgen hebben.

En de dieren die daar leven, natuurlijk.