zaterdag, april 30, 2011

Gratis meedoen: project Climate ExChange

Een project over klimaatverandering en kinderen in ontwikkelingslanden die hierdoor vaak het hardst getroffen worden.

Plan Nederland en Codename Future maken het voor 5 scholen in Nederland mogelijk om hieraan kosteloos deel te nemen dit schooljaar.

Scholen kunnen zich tot 20 mei 2011 inschrijven en krijgen vervolgens:
- uitdagend digitaal lesmateriaal
- uitgebreide docenteninstructie
- indien gewenst een halve dag begeleiding bij de uitvoering

Het project in het kort:

Klimaatverandering vormt een van de grootste bedreigingen voor onze planeet, zowel voor de natuur en onze leefomgeving als op sociaal en economisch vlak. Zonder doeltreffende aanpak gaan alle landen en hun inwoners een sombere toekomst tegemoet, met onder andere steeds extremere weersomstandigheden, een stijgend zeeniveau en water- en voedselgebrek. Plan vindt het daarom belangrijk om jongeren bij dit onderwerp te betrekken en hen handelsperspectief te bieden; zij zijn immers de toekomst!

Doelgroep: Leerjaar 2 en 3 VMBO/Havo/VWO
Inzetbaar binnen: Aardrijkskunde, Biologie, Natuurkunde, Scheikunde, Maatschappijleer

Opbouw: Een flexibel lespakket bestaande uit 7 modules. Elke module neemt ongeveer 2 à 3 lesuren in beslag. Je kiest zelf welke modules en onderdelen je behandelt en welke je eventueel weglaat.

Extra: Een interactief webplatform. Het webplatform is bij uitstek geschikt voor interactie tussen de deelnemers uit de verschillende landen en is afgestemd op het lespakket. De deelnemende landen zijn: Malawi, Kenia, Senegal, Verenigd Koninkrijk, Bulgarije en Nederland. Een actiebudget van € 100,- waarvoor leerlingen die hun eigen campagne willen opzetten tegen klimaatverandering, in aanmerking kunnen komen.


Meer info bij inge@codenamefuture.nl

vrijdag, april 29, 2011

1 mei: Live web evenement. DeforestACTION met inzet van GPS oerwoud redden

Indonesië is het land van de orang‐oetang. Nou ja, wel als we nu actie ondernemen, want door de illegale houtkap verdwijnen er steeds meer apen! Daar moeten we verandering in brengen en jij kan ons daarbij helpen!

Het project DeforestACTION wil de ontbossing wereldwijd tegengaan en nodigt scholieren uit om te helpen.

Zo kunnen jongeren vanuit de hele wereld binnenkort stukjes oerwoud adopteren, die zij in de gaten houden door satellietverbindingen. Ook jij kunt straks je eigen stukje bos in Borneo adopteren en beschermen. Hoe meer van deze stukje bos in de gaten worden gehouden, hoe groter de kans is dat de orang‐oetang hier terugkeert en in aantal toeneemt.

Op zondag 1 mei vertellen dr. Willie Smits en prof. Henk Scholten meer over dit project (DeforestACTION) en kun jij alles te weten komen over deze actie en de orang‐oetans.

Hoe kun je deelnemen aan dit evenement?
Het is eenvoudig om mee te doen aan de webconferentie door de volgende website te bezoeken:
http://www.livestream.com/tig (zorg dat je 5 tot 10 minuten voor de start van het evenement online bent, zodat je niks hoeft te missen!) Je zult een testvoorbeeld zien in het hoofdscherm als de verbinding succesvol is. Tijdens de sessies heb je de mogelijkheid om vragen te stellen aan dr. Willie Smits en prof. Henk Scholten door op de ‘chat knop’ rechtsboven in het Livestream scherm te drukken. Selecteer de LiveStream Chat uit de opties om deel te nemen aan de discussie.

woensdag, april 27, 2011

Week 15: koudste maart, rattenplaag en tsunami-afval

Wat gebeurde er in deze week tot 15 april  in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.

Week 15 2011 (klik hier)
Archief

zaterdag, april 16, 2011

Wereldbank brengt al haar projecten in kaart

De bank der banken heeft 2736 projecten in tientallen landen uitstaan. Het gaat om ruim 16 000 locaties waar met geld van de bank wordt gewerkt. Al deze zaken zijn nu op een kaart gezet en dat geeft een mooi overzicht van haar activiteiten.
Door op een bepaald gebied in de kaart te klikken zoom je verder en kun je ook nog per sector (onderwijs, agrarisch etc) kijken wat er aan projecten is. Klik dan de onderwerpen (icoontjes bovenaan) die je niet wilt zien weg.
Er is per project ook nog een aanklikbaar overzicht.
Als basiskaart kun je kiezen voor een armoede- of bevolkingsdichtheidkaart. Interessant is dan om te kijken of in China de arme regio's meer of minder geld krijgen van de Wereldbank (by count > district). Opvallend is verder in China dat er een lint van projecten naar het noordwesten loopt, toevalligerwijs loopt daar ook een spoorlijn....

Week 14: gat ozonlaag en oceaan als koelkast

Wat gebeurde er in deze week tot 8 april  in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.

Week 14 2011 (klik hier)
Archief

donderdag, april 07, 2011

dance4life: actie in de les ak

Elke dag raken wereldwijd 7.100 mensen geïnfecteerd met hiv. De helft daarvan is jonger dan 25 jaar.
Ondanks deze schokkende feiten kiest dance4life ervoor jongeren op een positieve manier bij dit wereldwijde probleem te betrekken en zich te richten op de oplossingen. Want een wereld zonder hiv en aids is mogelijk en juist jongeren kunnen daar een concrete bijdrage aan leveren!
Hiv is overal, maar toch wordt juist in arme landen de jonge generatie onevenredig hard getroffen door hiv en aids. dance4life informeert jongeren op een onconventionele manier over de oorzaken hiervan en laat ze ervaren dat ze meer gemeen hebben met hun leeftijdgenoten in andere delen van de wereld dan ze denken. Tegelijkertijd biedt dance4life hen inzicht in de verschillen die er bestaan ten opzichte van hun eigen leven.

Komen ook uw leerlingen in 2011 in actie?
dance4life is inmiddels actief op honderden scholen in 27 landen verspreid over vijf continenten. Leerlingen op uw school kunnen ook deel uit gaan maken van deze wereldwijde movement en op een positieve en interactieve wijze bijdragen aan het terugdringen van het aantal hiv-infecties wereldwijd!

Meer informatie of aanmelden?
Lesmateriaal

Bel of e-mail naar: 020-4205755 of act@dance4life.nl.

dinsdag, april 05, 2011

Geoweek: op expeditie met aardrijkskunde


 De Geoweek van 11- 15 april. Nog geen expeditie geboekt? Het kan nog. Voor PO en VO zijn er nog beschikbaar.

maandag, april 04, 2011

SchoolTV 2e fase onderwerpen ak vanaf 7 april

Donderdag 7 april om 10.30 uur (Ned. 2) start de nieuwe serie Aardrijkskunde voor de tweede fase.

1 - Het mondiale klimaatsysteem: zon en aarde

2 - Het mondiale klimaatsysteem; lucht en water

3 - Het wereldvoedsel-vraagstuk

4 - Waterbeheersing van rivieren in Nederland

Volgens de makers 'sluit het project naadloos aan bij de eindtermen en lesinhoud van het Centraal Examen voor het vak aardrijkskunde'.
Er zijn ook  infoblokken  met aanvullend informatie op de leerlingensite Eigenwijzer.nl. . Helaas is hier veel van het beeldmateriaal, eigenlijk alles, gericht op de onderbouw en soms zelfs op PO. Inhoudelijke verdieping zit er daar dus niet in. Ook de infoblokken zelf zijn echt niet leerstofvervangend/ methodeverangend. Lees maar wat er over vulkanen verteld wordt.

Na  28 april kun je de dvd Plus (tv-serie met praktische handleiding) kopen voor € 37,50.

Kijk voor meer informatie over de serie Aardrijkskunde voor de tweede fase

zondag, april 03, 2011

Leeftijdsgrafieken: animaties van GB

Van de verschillende onderdelen van het Verenigd  Koninkrijk zijn er nu animaties van de leeftijdsgrafieken. Periode vanaf 1960 tot 2033. Laat op deze manier goed zien waar de verschillende 'echopieken' zitten en kun je ook de verschillende grafieken naast elkaar zetten om te vergelijken.
Je kunt ook per leeftijdsgroep meer details zien door met de muis over de animatie heen te gaan.  Mooi via de beamer...

Die van Nederland staat hier.