woensdag, mei 19, 2010

Excursie naar drinkwater Dunea (Den Haag)

Drinkwater produceren uit duinwater is een op de wereld uniek systeem met een lange historie. In 1874 begon Duinwaterleiding ’s Gravenhage met waterwinning in de duinen van Scheveningen.

In Den Haag gebruikte men voor die tijd het water van de Hofvijver als drinkwater. De Haagse bevolking kende hoge sterftecijfers door gebruik van het vervuilde water. Daar moest een oplossing voor komen en de duinen bleken een grote zoetwatervoorraad te bevatten.
Jarenlang gebruik van deze zoetwaterzak en een groeiende bevolking met steeds meer waterverbruik per persoon maakte het noodzakelijk het duinwater aan te vullen met water uit de Afgedamde Maas.

Dat hier vele technische kanten aan zitten voordat het water schoon uit de kraan komt zal duidelijk zijn. Hoe het productieproces verloopt wordt duidelijk gemaakt tijdens een excursie van de Geografenkring Den Haag op 18 juni 2010 naar Dunea, productielocatie Scheveningen.
Het programma is als volgt:

14.00 uur Aankomst en registratie bij het Poortgebouw. De excursiebegeleider neemt de groep mee naar de Voorlichtingszaal
14.15 uur Ontvangst met koffie en thee in de Voorlichtingszaal
14.30 uur Inleiding over het bedrijf, gevolgd door een bedrijfspresentatie
14.45 uur Rondleiding langs de zuiveringswerken
16.30 uur Einde programma. De excursiebegeleider brengt u naar de uitgang.

Het adres is:
Dunea
Pompstationsweg 351
2597 JV Den Haag

Wie geïnteresseerd is geeft zich op bij Monique Leliefeld van Rooij
henmleliefeld@planet.nl of 071 5615640

Geen opmerkingen: