vrijdag, april 30, 2010

EUROGEO: promotie vak aardrijkskunde

EUROGEO is de Europese Associatie van Geografen en is een netwerk van geografen in heel Europa. Niet alleen individuele personen zijn lid maar ook tientallen Europese opleidingen voor de geografie en lerarenopleidingen. Samenbindend element is de promotie van de geografie in Europa, dit door middel van een website, nieuwsbrieven en publicaties, een on-line community voor leden en een jaarlijkse ledenvergadering (met workshops) ergens in Europa.


EUROGEO bestaat al sinds 1979 als feitelijke vereniging. Om de slagkracht uit te breiden werd op de eerste algemene vergadering in Ayvalik mei 2009 beslist om EUROGEO om te vormen tot een INGO, Internationale niet gouvernementele organisatie. EUROGEO is als INGO ook lid van het overleg van NGO’s in de Raad van Europa in Straatsburg. Langs dat kanaal kunnen we onze invloed aanwenden om aardrijkskunde te verdedigen en promoten.

Collega’s die hun netwerk internationaal willen uitbreiden kunnen lidmaatschap van EUROGEO overwegen. Het lidmaatschap kost € 40,00 per jaar, € 25,00 voor studenten.
Wie lid wordt van EUROGEO krijgt niet alleen een kwartaal tijdschrift in de bus maar krijgt ook een gratis publicatie van the Herodot Network, een netwerk van aardrijkskunde in het hoger onderwijs waarmee EUROGEO nauw betrokken is.
De eerstvolgende jaarvergadering zal van 7 tot 9 mei 2010 in Praag worden gehouden.
De tweejaarlijkse conferentie zal van 2 tot 5 juni 2011 in Griekenland worden gehouden.

EUROGEO is ook de maker en beheerder van www.geo-cube.eu en zal in de toekomst beheerder zijn van het iGuess project (www.iguess.eu) met tijdens de congressen workshops over GIS.
Nederland en Belgiƫ zijn beiden in het bestuur van EUROGEO betrokken. Luc Zwartjes (voorzitter van de Vlaamse Leraren Aardrijkskunde) is penningmeester. Harry Rogge (KNAG-lid) is secretaris-generaal. Ook KNAG en VLA zijn als vereniging lid van EUROGEO.

EUROGEO is een vereniging die naast het lidmaatschap van KNAG of VLA het overwegen waard is.

Geen opmerkingen: