zaterdag, maart 17, 2007

Op de hoogte blijven!


Op welke hoogte woon ik? Tot voor kort was dat alleen via het internet te achterhalen m.b.v. het Geoloket. Daar wordt in de database van de AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland) via de postcode de hoogte ten opzichte van het NAP gegeven. Daar heb je als geograaf niet zoveel aan omdat er geen kaart bij gebruikt wordt.
Daar is nu via Edugis verandering in gekomen. Naast andere kaarten zoals het percelenbestand van het Kadaster (landsdekkend) en gegevens van het CBS (wijk- en buurten) is er nu de AHN. Voor heel Nederland kun je de hoogteverschillen laten zien. Door in de kaart te klikken met het 'identificatie' tooltje (in de bovenbalk te vinden) kun je van elke plek in Nederland de preciese hoogte bepalen. In de steden kun je daardoor ook de hoogte van gebouwen bepalen, buiten de bebouwde kom zijn gebouwen eruit gefilterd.
Door gebruik te maken van de grondsoorten- en bodemgebruikkaarten in samenhang met die van het AHN kun je samenhang laten zien tussen hoogte- grondsoort en bodemgebruik van een bepaalde regio. Zo te gebruiken voor de eigen omgeving en of de landschappen van Nederland.

Geen opmerkingen: