zaterdag, maart 10, 2007

Armoede te lijf


Hoe ga je armoede in Afrika te lijf? Dat kan je klas zelf gaan ondervinden. Het World Institute for Development and Economic Research van de Verenigde Naties heeft daarvoor 5 simulaties op internet gezet. Voor 5 landen (Botswana, Kameroen, Uganda, Nigeria en Zuid-Afrika) kan je aan de slag met belastingen en importheffingen, en het effect op de bevolking zien. Je kan behoorlijk precies te werk gaan, en de site maakt handige grafiekjes aan om het ook visueel aantrekkelijk te maken.

Het niveau is wel vrij hoog, want het is allemaal in het Engels. Ook is het soms erg gedetailleerd, waardoor het overzicht lastiger is. Een duidelijke opdracht en instructie is dus essentiƫel. Gezien het onderwerp ook erg geschikt om samen te werken met bijvoorbeeld economie.

1 opmerking:

GEOgraaf zei

Wat je zegt: het is pittig, maar voor de bovenbouw goed te doen en zeker in combinatie met eco. Jammer is dat er geen kaartjes worden gegenereerd, het is nu een behoorlijke saaie rij getallen en al sgeograaf wordt ik daar niet vrolijk van.
Ik zie echter wel mogelijkheden om deze scenario's te gebruiken om er met GIS echte choropleten van te maken. Je koppelt de Excel-tabellen aan de kaart in GIS.
De kaarten (in shape-files) kun je hier vandaan halen :
http://geodata.grid.unep.ch/index.php