zondag, maart 04, 2007

Maansverduistering

Afgelopen zaterdagnacht was er een totale maansverduistering te zien. Althans, voor de gelukkigen onder ons, want net een halfuurtje voor het zover was trok hier in Gouda het wolkendek zich samen... Dus bleef mij niets anders over dan maar weer eens op internet te zoeken naar beelden van dit gebeuren. Op http://www.astro.uu.nl/~sluys/Hemel/moon/lunareclipse_20070304.html vind je beelden van de maansverduistering van zaterdag alsmede animaties en uitleg. Een geschikte animatie voor in de klas vind je op http://extra.volkskrant.nl/animatie/maansverduistering/ en meer info op http://www.urania.be/sterrenkunde/hemelmechanica/eclipsen.php#mvd. Het onderwerp raakt maar net aan de geografie, maar voor de toekomstige NLT'ers onder ons is het zeker de moeite waard!

Waarom zien we dan niet elke maand een maansverduistering? :-) Dat wordt hier uitgelegd: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/lunar.html.

1 opmerking:

Edwin zei

Goeie link, wordt eindelijk eens uitgelegd hoe dat nou werkt, zo'n maansverduistering... De link naar de uitleg staat wel een beetje verstopt op de NASA-pagina. Ik geef hem even, zodat je niet hoeft te zoeken: Lunar eclipse for beginners from MrEclipse.com. Aanradertje ook voor alle Natuurkunde (NLT) docenten out there!

Een beginnende Natuurkunde docent uit Gouda...