maandag, januari 03, 2011

Kennisbasis aardrijkskunde: wat moet een docent weten en kunnen?

De kennisbasis vormt een systematische beschrijving van de vakinhoudelijke en vakdidactische kennis en vaardigheden waarover de startbekwame tweedegraads docent beschikt. In de kennisbasis worden de vereiste (sub-)domeinen in kaart gebracht, toegelicht en van kenmerkende voorbeelden voorzien. De beschrijving is een informatiebron voor studenten, lerarenopleiders, vervolg- en vooropleidingen, het werkveld en de samenleving.

(Bron: /www.kennisbasis.nl)
Prima om online een overzicht aan te bieden van wat docenten zouden moeten weten en kunnen wanneer ze klaar zijn. Aardig om je eigen vaardigheden en kennis- na al wat jaartjes voor de klas- weer eens onder de loep te nemen. Kan ik dat ook nog allemaal of........

Nuttig zo'n overzicht of overbodig? Laat in een reactie weten wat je er van vindt!
Ga direct naar die van aardrijkskunde

1 opmerking:

Anoniem zei

Een kennisbasis is niet de oplossing voor de problemen in het onderwijs. Je kunt wel allemaal gaan vaststellen wat docenten moeten weten en kunnen, maar als je goedopgeleide mensen voor de klas wilt - het enige onderwijsconcept dat hout snijdt - dan zal dat nooit lukken met het bieden van een te laag salaris, een te hoge werkdruk, en een onwerkbare omgeving in veel te grootschalige onderwijsorganisaties. Het hebben van een officiële kennisbasis heeft net zo weinig zin als een persoonlijke ontwikkelingsplan en een officiële beroepsregistratie. Goed onderwijs, en dus ook goed aardrijkskundeonderwijs, heeft binnen Nederland gewoon niet zo'n hoge prioriteit, alle retoriek over de kenniseconomie ten spijt.