zaterdag, december 19, 2009

Qkoorts in Brabant in kaart met GIS

Q koorts is een besmettelijke ziekte en kan van dier naar mens worden overgedragen. In Nederland hebben 2000 mensen deze ziekte. De symptomen zijn divers en ernstig.


De bedrijven die besmette dieren hebben worden geruimd. De spreiding van deze bedrijven In Nederland is hier te zien. Besmetting gaat via de lucht dwz je ademt de bacterie in. Het meeste gevaar loop je wanneer de (melk)geiten en -schapen gaan lammeren, dat is tussen februari en mei.

Je zal dus maar in de buurt wonen van zo'n besmet bedrijf. De gegevens van deze bedrijven zijn inmiddels op postcode/ adres bekend gemaakt. Dat is bijzonder omdat in andere gevallen van dierziekten deze gegevens niet gedetailleerd openbaar werden gemaakt.

Zo heb ik de lijst met adressen van de Voedsel en Waren Autoriteit vandaan gehaald, deze postcodes omgezet naar RD X-Y coordinaten met behulp van de XY tool van de Digischool en ingevoerd in een GIS, in dit geval Arcview. Vervolgens om die bedrijven een buffer van 1km gezet. Je kunt dan grofweg die stedelijke gebieden aanwijzen die in die buffer van 1km liggen en afahankelijk van de openheid van het landschap en de windrichting wel iets zeggen over mogelijke risicogbieden.

Ik heb dat gedaan voor een deel van Noord-Brabant. De rode stippen zijn de besmette bedrijven en de cirkels de buffer van 1km. Klik op de kaart voor een grotere versie.

Het bestand met alle besmette bedrijven heb ik hieronder online geplaatst in een shp (esri) zipbestand. De locaties zijn het midden van de postcode.


Geen opmerkingen: