vrijdag, april 10, 2009

Geologische plekken in Nederland

Project met communityleden aardrijkskunde

Doel: het in kaart brengen van geologische interessante plaatsen in Nederland gebaseerd op de EarthCaches die te vinden zijn op de site www.earthcache.org .

Uitleg
EarthCaches is een site waarop duizenden door leden geplaatste fysischgeografische (earth) caches zijn geplaatst. Een cache is een door een GPS bepaalde locatie (met coordinaten) waaraan informatie gekoppeld is. Er staat een door de maker van de cache gemaakte beschrijving van de omgeving/ object.
De oorspronkelijke bedoeling van de caches is dat anderen op zoek gaan naar die plek door de coordinaten te downloaden en met hun eigen GPS op zoek te gaan naar die plek. Is de plek gevonden dan is het de bedoeling dat je daar een bewijs van laat zien in de vorm van een foto van die plek (liefst ook nog een waar je dan zelf op staat). Deze plaats je dan ook op de site.

Het is dus hetzelfde uitgangspunt als de gewone 'geoaching'. Het verschil zit hem in de soort locatie nl. geologisch interessant.

Plan
De plekken of caches zijn er ook voor Nederland. Meer dan honderd. Nu is het niet te doen als docent om al die plaatsen te bezoeken, maar het zou wel handig zijn wanneer al die plekken virtueel te bezoeken zouden zijn.
Het lijkt mij dan ook mooi om van al die caches een kaart te maken met daarop aanklikbaar de locatie met de info en evt. een foto. Ik heb een kleine poging gedaan:


Het is natuurlijk voor iemand alleen een gigaklus. Hoe meer leden mee willen helpen hoe kleiner de klus wordt! Afhankelijk van het laatste is het streven om de kaart binnen 3 maanden compleet te hebben. De basis is de caches zoals die op www.earthcache.com staan. Die lijst wordt dan random verdeeld onder de mensen die meedoen.
De makers van EarthCache reageerden als volgt: 'This sounds a great activity.' We hebben dus hun zegen....
Als je meedoet dan krijg je een stappenplan waarin aangegeven wordt hoe je de punten aan kunt brengen op de kaart en er vervolgens vanaf de site van EarthCache de bestanden kunt plaatsen.
Voor dat laatste moet wel een account worden aangemaakt (gratis).

Door mee te doen krijg je niet alleen toegang tot de kaart en wordt je naam vermeld, maar leer je ook hoe je zo'n kaart maakt in Quikmaps. Dat kun je dan weer gebruiken om in je eigen lessen andere zaken in kaart te laten brengen door leerlingen. Na enige oefening kost het je per cache niet meer dan 5 min.

Je gebruikt een (gratis) GPS programma: EasyGPS waarmee je de LOC-bestanden (van EarthCache) simpel omzet naar GPX (standaard GPS bestand). Deze plaats je vanaf je PC/ Mac naar Quikmaps, plaats daar een icoontje en voegt de foto/ tekst (YouTube filmpje mag ook) aan toe. Klaar.
Heb je zelf een GPS dan kan de bijgeleverde software ook wat EasyGPS kan.




Doe mee en geef je op: aardrijkskundeATworldmail.nl ovv EarthCache.

UPDATE: inmiddels zijn negen leden gestart. Binnenkort dus de kaart.

3 opmerkingen:

dic van hummel zei

Dag Willem,

Mooi plan. Ik attendeer je op een klus mijnerzijds waar geografisch interessante plekken reeds verzameld zijn. Niet alleen geologisch of fysisch-geografisch, maar ook sociaal-geografisch.

Mijn projectje betreft de provincie Noord-Holland en is te vinden op www.edugis.nl en dan kijken bij aardrijkskundige excursiepunten van de provincie Noord-Holland.

Ook is het goed te weten dat er iets soortgelijks te vinden is op www.geosites.nl

groeten van Dic van Hummel

gdvanhummel@nicolaas.nl

GEOgraaf zei

Ja ik zie het op Edugis en ken Geosites.
Bezwaar van de eerste is dat het alleen met een kmz bestand gedaan kan worden en dus moet Google Earth aanwezig zijn. De Quikmaps kaart gaat sinmpel via de browser. Mogelijk dat we die ook in Quikmaps kunnen plaatsen? Gaat vrij eenvoudig.
Ten aanzien van Geosites : mooie site , maar er zijn er (nog?) niet zo veel (wel goede kwaliteit). Als het allemaal lukt wordt het op de Quikmapskaart meer dan honderd.
Het doel van het project is meerledig: aandacht voor GPS (caches) en geologie, stimuleren ICT bij de leden, samenwerking tussen leden. Wellicht kunnen we van elkaar gebruik maken?

Teun56 zei

De link "www.earthcaches.com" in de blog van 9 april moet zijn:
"http://www.earthcache.org/".
Het gebruik van de zoekfunctie ergens bovenaan de pagina maakt het mogelijk plekken in Nederland te bekijken.