vrijdag, oktober 31, 2008

Grote Griepmeting 2008 begonnen: doe mee

Alweer voor de 5 e keer gaat de Grote Griepmeting van start. Niet alleen in Nederland, maar in steeds meer Europese landen wordt dit via internet opgezette onderzoek gedaan.
Het kan een rol spelen in onderzoek naar pandemie. Voor geografen zeker interessant omdat de spreiding en verloop van de ziekte door een interactieve kaart kan worden gevolgd.
Meedoen aan dit bijzondere project? Dat kan door je op te geven en één keer per week een korte serie vragen te beantwoorden.

"Pandemie
Echte griep, of influenza, is een ziekte die wordt gevreesd vanwege de voortdurende verandering van het virus en daarmee de dreiging van een wereldwijde pandemie. Berucht is de Spaanse Griep, die in 1918-1919 naar schatting 40 miljoen slachtoffers eiste. De afgelopen jaren maakte iedereen zich ernstig zorgen over de verbreiding van de vogelgriep, omdat dat virus verwant is aan het menselijk virus en zou kunnen veranderen in een variant die van mens op mens overdraagbaar is.

Epidemiologen en virologen denken dat de Grote Griepmeting een belangrijk systeem is om de griepactiviteit tijdens een eventuele pandemie te kunnen blijven meten. Met name wanneer het rapporteringsysteem via de dan overbelaste gezondheidszorg niet meer goed zou werken. Naarmate meer landen zich bij de meting aansluiten, kan de verspreiding van griep van land tot land worden gevolgd en kan hopelijk ook eerder voor de ziekte worden gewaarschuwd.

Geen opmerkingen: