dinsdag, augustus 19, 2008

Interactief kaartmateriaal HDI in de VS

De Verenigde Staten van Noord- Amerika: ongekende mogelijkheden voor een eenvoudige krantenjongen. Dat is althans wat de beeldvorming ons doet (b)geloven.
Hoe staat het land er wat betreft 'human development' voor?
Wat scoort het land op het gebied van onderwijs, inkomen en gezondheid op de Human Development Index?
Op de laatste lijst van 2007 is het uit de top 10 gezakt (Nederland 6e plaats).
Er is nu ook onderzoek gedaan binnen de VS en dat heeft de staten onderling langs de HDI-lat gelegd. Dit heeft een flink aantal kaarten opgeleverd over 60 verschillende onderwerpen die te bekijken zijn op de website van het project en geeft een prima mogelijkheid om patronen op en relaties tusssen de staten te bekijken en te onderzoeken. Naast de eerder genoemde onderwerpen ook nog: transport, huisvesting, milieu, veiligheid en demografie.

Met behulp van te downloaden Excel- tabellen is er de mogelijkheid om de VS te vergelijken met de 'peer countries' d.w.z. landen die van een gelijk ontwikkelingsniveau zijn. Deze tabellen kun je evt. ook koppelen aan tabellen die je in je GIS software hebt staan (bv ArcvoyagerWereldwijs, Arcgis 9, AEJEE of ander pakket).

Naast het bekijken en gebruiken van de kaarten kun je ook nog 25 vragen invullen bij de Well-O-Meter en je eigen HDI uitrekenen. Deze wordt vervolgens in kaart gebracht zodat je die kunt vergelijken met de onderzochte groepen. Ik scoorde bv. veel hoger dan New York CD 14 (Census District 14)........

Kaartje: energiegebruik per staat 2004 in de VS

Geen opmerkingen: