zondag, april 06, 2008

VS: Obesitas in kaart

Klik op 'Launch' om de kaart te gebruiken.
Obesitas slaat toe in de VS. De drie staten met de hoogste percentages obesitas hebben inmiddels één op de drie inwoners van boven de 20 lijdend aan obesitas. De factoren die bijdragen aan deze ziekte zijn divers: aanleg (genen), stofwisseling en gedrag (cultuur) zijn de belangrijkste. Daarnaast is er andere belangrijke factor.
Op de kaart is duidelijk te zien dat met name zuidelijke staten hoger scoren. Dat is o.a. verklaarbaar uit de factor welvaart. Of beter gezegd, het ontbreken ervan.
Deze staten scoren nl. ook erg hoog als het gaat om armoede. Armoede en obesitas hangen samen. Voeding waarin veel vet en suikers zitten en die geraffineerd zijn (bewerkingen waardoor het geen of weinig vezels bevat)zijn nl. goedkoper in vergelijking met maaltijden waarin wel vezels, verse groenten en vers fruit in voorkomen. Met een lager inkomen koop je dus minder gezond voedsel, wat de kans op obesitas groter maakt als je ook nog eens slechter beweegt.
Ook in Nederland zie je die samenhang. Zo is in Den Haag vooral obesitas hoger dan gemiddeld aanwezig in juist de wijken die lager scoorden op de sociaal- economische ladder. (bron)
In deze grafiek is er een samenhang met onderwijsniveau.
Bron kaart. Alwaar je hem oook als PPT of PDf kunt downloaden.

Geen opmerkingen: