woensdag, mei 30, 2007

Merken, waar komen ze ook alweer vandaan?

Veel leerlingen gebruiken hun Motorola mobieltje of kijken naar hun LG beeldscherm, terwijl ze in de Hyunday van hun ouders naar de volgende viool- of voetbaltraining worden gebracht zonder te weten waar deze merken nu oorspronkelijk vandaan komen. Althans zo is dat in de VS onderzocht.
Geografen in de VS kunnen dit weer gebruiken om aan te tonen dat het slecht gesteld is met de geografisch/ topografische kennis van de Amerikaan.
Andere onderzoeken toonden aan dat een groot deel van de Amerikaanse jeugd niet eens New York op een kaart kan aanwijzen.
Zou dat in Nederland anders zijn? Of is de hoofdstad van ons land Den Haag?

Ik heb een online- versie gemaakt van de merkenquiz, gebaseerd op dat Amerikaanse onderzoek. Benieuwd wat jullie scoren??? Als je durft zet je die score in een reactie onder dit bericht.....liegen kan natuurlijk ook.

Soundscapes : de wereld in je oren

Waar komt dit geluid vandaan?
Geluid is er overal op aarde. Toch klinkt de aarde niet overal hetzelfde, gelukkig maar.....
Soundscapes zijn omgevingsgeluiden waarmee je je middenin het gebied waant.

Op de website van Wild Sanctuary kun je die soundscapes beluisteren door ergens op de kaart- Google Earth of Google Maps- te klikken en dan de geluiden van de omgeving over je boxen of koptelefoon af te luisteren. Tropische regenwoudeen versus arctische plaatsen en drukke steden.

Goed te gebruiken als je leerlingen bij stilstaande beelden iets meer wilt laten beleven of gewoon als achtergrondgeluid bij een presentatie.

zaterdag, mei 26, 2007

Week 20....gebeurtenissen

Wat gebeurde er in de week van 11-18 mei in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 20 2007
Archief

woensdag, mei 23, 2007

Onderwijsbeeldbank


De Koninklijke Bibliotheek beschikt over enorm veel foto’s, cartoons, prenten en schilderijen die samen een deel van de geschiedenis van Nederland in beeld vastleggen. Om dit toegankelijker te maken heeft men besloten een deel van de collectie op internet met begeleidende teksten te plaatsen. Momenteel zijn de thema’s migratie en strijd tegen het water beschikbaar voor iedereen met interesse. De honderden bronnen die nu al op internet staan kunnen een mooie aanvulling zijn naast de lesstof van het boek.

woensdag, mei 16, 2007

Week 18....er gebeurde veel...

Wat gebeurde er in de week van 27 april-04 mei in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 18 2007
Archief

Foto's en coördinaten

Overal op de wereld maken mensen foto's. Overal op de wereld plaatsen mensen hun foto's op websites zoals Flickr. Er zijn ook mensen die gebruik maken van applicaties als Google maps om hun eigen speeltje te maken. Dat zijn 'mashups'. Zelf gebruik ik Quikmaps regelmatig, we zijn zelfs bezig om er een les over de Cariben mee te maken voor onze 3e klas.
Steeds meer informatie op het internet krijgt metadata mee wanneer het wordt geuploadt; de zgn. tags. Er zijn ook 'geotags' dwz er worden coördinaten aan het bestand geplakt waardoor het later makkelijk zoekbaar wordt. Zo kan bv. het IP- nummer van de PC- een uniek nummer- gekoppeld worden aan een land of stad.
Plaats je dus een foto op Flickr dan kan de lokatie worden bepaald van degene die dat doet. Althans zo denk ik dat het werkt. Zo ontstaat Flickervison. Een kaart van de wereld (Google maps) waarop steeds foto's opkomen die ongeveer een minuut geleden ergens door iemand zijn geplaatst. Erg leuk om te zien zo'n doorlopende diavoorstelling.
Niet alle foto's zijn even goed en de onderwerpen vaak niet- geografisch, maar het verschijnsel kan wel geografisch interessant worden : waar komen de meeste fotografen vandaan, welke onderwerpen zijn daar aan de orde en zie je daar ruimtelijk verschillen tussen en zo ja hoe kan je dat verklaren.
Let op dat er ook foto's tussen kunnen zitten die je niet aan de allerkleinsten zou willen laten zien :-)

woensdag, mei 02, 2007

Week 17.....wat er gebeurde...

Wat gebeurde er in de week van 20-27 april in de wereld?
Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend.
Met afbeeldingen en video.
Week 17 2007
Archief

Darfur-crisis in Google Earth


De langdurige burgeroorlog in Darfur- Sudan eist nog steeds veel slachtoffers. Ook al is er meer internationale aandacht voor de situatie daar, de moorden op onschuldigen blijven doorgaan.
Op 29 April vonden er wereldwijd protesten plaats waarin geëist werd dat er een einde moet komen aan de ,volgens sommige, genocide die in dit gebied plaatsvindt.
Naast de honderdduizenden doden die het conflict al heeft gekost is er ook een enorme stroom vluchtelingen. Met name naar buurland Tsjaad. Dit land vangt op dit moment ongeveer 200.000 vluchtelingen op.
Het conflict tussen de Arabische nomaden en de Afrikaanse veeboeren is al van jaren her. De strijd gaat o. a. over weidegrond. Door de toenemende verwoestijning, die ook weer een gevolg is van overbeweiding en de niet meer verjongende Acacia-bossen, neemt de hoeveelheid beschikbare weide sterk af. Hierdoor neemt de druk op de overgebleven grond natuurlijk steeds meer toe. Met als gevolg gewapende conflicten tussen de concurrenten om de grond en water. Ook al omdat de veeboeren de regering in Khartoem beschuldigen van het bevoorrechten van de Arabische bevolkingsgroep en in (gewapende) opstand kwamen.
Het noorden van Darfur ligt in de Sahara en het midden ligt in de Sahel. Deze ligging verklaart deels het probleem rond het gebrek aan weide en water en de verwoestijning.

In april brengen het Holocaust Memorial Museum in Washington en de zoekmachine Google samen de oorlog in Darfur meer onder de aandacht, door met icoontjes op satellietbeelden verwoeste dorpen weer te geven als vlammen, vluchtelingenkampen als tenten, en daaraan de naam van het dorp en gegevens over de schade te koppelen.
Meer info over het conflict

De bestanden van Google Earth kun je downloaden. Als je Google Earth (nog steeds??) niet hebt.....download deze dan eerst.