woensdag, mei 16, 2007

Foto's en coördinaten

Overal op de wereld maken mensen foto's. Overal op de wereld plaatsen mensen hun foto's op websites zoals Flickr. Er zijn ook mensen die gebruik maken van applicaties als Google maps om hun eigen speeltje te maken. Dat zijn 'mashups'. Zelf gebruik ik Quikmaps regelmatig, we zijn zelfs bezig om er een les over de Cariben mee te maken voor onze 3e klas.
Steeds meer informatie op het internet krijgt metadata mee wanneer het wordt geuploadt; de zgn. tags. Er zijn ook 'geotags' dwz er worden coördinaten aan het bestand geplakt waardoor het later makkelijk zoekbaar wordt. Zo kan bv. het IP- nummer van de PC- een uniek nummer- gekoppeld worden aan een land of stad.
Plaats je dus een foto op Flickr dan kan de lokatie worden bepaald van degene die dat doet. Althans zo denk ik dat het werkt. Zo ontstaat Flickervison. Een kaart van de wereld (Google maps) waarop steeds foto's opkomen die ongeveer een minuut geleden ergens door iemand zijn geplaatst. Erg leuk om te zien zo'n doorlopende diavoorstelling.
Niet alle foto's zijn even goed en de onderwerpen vaak niet- geografisch, maar het verschijnsel kan wel geografisch interessant worden : waar komen de meeste fotografen vandaan, welke onderwerpen zijn daar aan de orde en zie je daar ruimtelijk verschillen tussen en zo ja hoe kan je dat verklaren.
Let op dat er ook foto's tussen kunnen zitten die je niet aan de allerkleinsten zou willen laten zien :-)

Geen opmerkingen: