zondag, december 16, 2007

Eduspace: atlas en cd- dvd met satellietbeelden

Bericht van Luc:

Beste collega’s

Enkele jaren geleden lanceerde ESA het project Eduspace.

Dit omvat 3 luiken:

Een website voor aardobservatie voor het onderwijs; je vindt er theorie, toepassingen van aardobservatie en uitgewerkte oefeningen. Toegang tot de site is gratis. Sinds oktober 2007 is de Nederlandstalige versie on line : http://www.eduspace.esa.int

Softwaretools voor aardobservatie. Enerzijds een tool om een satellietbeeld in verschillende spectraalbanden van een regio in Europa te kunnen downloaden. Anderzijds LEOWorks, een tool om deze spectaalbanden te combineren, analyseren … Deze tools kun je gratis downloaden van de website mits (gratis) registratie.

Een atlas. Deze is sinds afgelopen zomer beschikbaar. De ESA School Atlas is een nieuwe atlas -te gebruiken naast de gewone schoolatlas - waarbij alles benaderd wordt via satellietbeelden.

De Atlas

Gebruik makend van echte satellietbeelden en beeldanalyses biedt deze atlas een schat van informatie over de toestand van de wereld. De aarde globaal, kenmerken van de continenten en een grote variëteit aan thema’s worden zowel globaal als gedetailleerd weergegeven. Voorbeelden en analyses tonen een beeld van de toestand en ontwikkeling van onze aarde. De atlas vervangt niet de gewone schoolatlas, maar is een schitterende aanvulling en werkinstrument. In deze folder krijg je een overzicht van wat er allemaal in de atlas staat.


Teachers' Handbook

Dit begeleidende boek bevat tekst en materiaal om de leraar te helpen bij het gebruik van de atlas in de lespraktijk. Achtergrondinformatie over de beelden en uitgewerkte voorbeeldvragen per pagina helpen de leerlingen om de beelden niet alleen te bewonderen maar ook te analyseren en interpreteren. Essentieel om per klas één exemplaar in de school te hebben. Je vindt hier een voorbeeld van hoe het werkt.

DVD-ROMs of the ESA School Atlas

De twee dvd’s bevatten niet alleen alle pagina’s uit de atlas in schermresolutie (pdf formaat), ook van zeer veel foto’s de verschillende spectraalbanden zodat je zelf met LEOWorks de beelden kunt analyseren. Er zijn ook verschillende gis-projecten op de dvd’s.

Op de KNAG-VLA onderwijsdag in Tilburg werd deze atlas te koop aangeboden aan de verminderde prijs van 25 EUR (ipv 30 EUR) of het volledige pakket (atlas + handboek + dvd's) aan 95 EUR (ipv 110 EUR). Er zijn van het volledige pakket nog een 30-tal exemplaren beschikbaar, van de atlas alleen iets meer.

Wie interesse heeft stuurt een mail naar luc.zwartjes@skynet.be


Geen opmerkingen: