woensdag, april 18, 2007

Coffeeshops en scholen :deja vu


In de Volkskrant van 17 maart stond dit artikel dat duidelijk maakte dat de regel die CDA en Christenunie willen hanteren om coffeeshops uit de buurt van VO scholen te houden nogal lastig uitvoerbaar is. Volgens deze partijen zou de afstand 500 meter - een zgn. 'no blow-zone '- moeten zijn. Bij dit artikel stond ook een kaart die duidelijk maakt dat het voor een stad als Den Haag behoorlijke consequenties zou hebben: bijna geen enkele plek voldoet aan deze 'geografische' eis.

Nieuws zou je zeggen! Toch had ik een 'dat heb ik toch al gezien' ervaring. Een paar jaar geleden heeft een leerling van mijn school al onderzoek gedaan naar coffeeshops in Den Haag. Hij was toen nog geen 18 en mocht er niet in , maar kon wel met geografische informatie (GIS) en de GoudenGids in zijn onderzoek aantonen dat er erg veel coffeeshops zouden moeten verdwijnen. Uitgangspunt waren bij hem de shops zelf, met daar omheen een buffer van 500 meter. Hij gaf zelfs aan waar er evt. nieuwe shops zouden kunnen komen. Commentaar van de gemeente toen was dat het niet ging om een buffer van 500 meter rondom, maar om loopafstand. De Volkskrant vertelt dat dat niet erg veel uitmaakt.

Mooi voorbeeld van geografisch onderzoek met GIS en maatschappelijke potentie in het aardrijkskundeonderwijs.
Dit jaar heeft een leerlinge uit 6v hetzelfde gedaan , maar dan voor Leiden. Ben benieuwd.

1 opmerking:

M van der Beek zei

Leuk om te lezen dat studenten ook deze analyses doen. De Volkskrant kaart was wat GIS analyse betreft zeker niet nieuw, maar wel nieuws gezien de politieke discussie.

De conclusie dat er nauwelijks verschil is tussen loopafstanden en hemelsbrede afstanden delen we niet helemaal. Kijk maar eens op www.objectvision.nl -> persbericht coffeeshop beleid. Daar staan de basiskaarten waar de kaart van de Volskrant op is gebaseerd. In de kaart met loopafstanden over de weg is duidelijk meer groen aanwezig. Het verschil tussen loopafstanden en hemelsbrede afstanden is vaak juist wel substantieel. Maar de enorme concentratie van scholen in de stad maakt dat zelfs met loopafstanden de kaart nog flink rood kleurt.