dinsdag, juli 10, 2007

Wikipedia Mindmap

Mindmappen is een techniek die ik regelmatig gebruik voor het overzichtelijk maken van structuren in lesstof. Ook laat ik leerlingen zelf lesstof structureren in een mindmap. Zij zijn nl. vaak erg visueel ingesteld en dan helpt het om van de lesstof een 'plaatje' te maken.
Voor het maken van mindmaps heb je niet meer dan een kleurpotloodsetje en papier nodig, maar met behulp van een PC kan het natuurlijk ook. Er is (gratis) software voor aanwezig, zoals Freemind (Open Source). Toevoegen van icoontjes en plaatjes maakt een mindmap meer dan een schema of woordspin. Voordeel van software is dat je het makkelijker met elkaar kunt uitwisselen en later ook nog je eerste versie kunt aanpassen. Een kort instructiefilmpje laat zien dat het niet zo moeilijk te maken is.
Kennis in kaart brengen dus.....ook die van Wikipedia is in kaart te brengen via een online tool: Wiki Mindmap. Type het woord in dat je zoekt en er ontvouwt zich een mindmap. Klik op een onderdeel en dan krijg je opnieuw een mindmap rondom dat nieuwe woord enz. Tevens een directe link naar de artikelen die met dat onderwerp te maken heeft. Handig als je bv op zoek bent naar een onderwerp voor een werkstuk, maar nog niet weet hoe of wat er allemaal bij kan komen kijken.
Meer over mindmappen.

1 opmerking:

BLoM zei

Hele goede programma's met veel mogelijkheden zijn:
Cmap (Nederlandstalig, makkelijk te leren en aardige mogelijkheden)
http://cmap.coginst.uwf.edu/
en
Compendium (Engelstalig, heel veel mogelijkheden!)
http://www.compendiuminstitute.org/
Beide gratis te downloaden.