woensdag, augustus 31, 2011

EUROGEO internationale geografen organisatie


EUROGEO is de Europese Associatie van Geografen. De organisatie verbindt geografen internationaal met elkaar. Lid zijn zowel individuele geografen als wel nationale instellingen als het KNAG (Koninklijk Aardrijkskundig Genootschap - NL) en de VLA (Vereniging Leraars Aardrijkskunde - B). Leden zijn docenten uit het voortgezet onderwijs, lerarenopleidingen, hogescholen en universiteiten. EUROGEO is een platform voor geografen die internationalisering en internationale samenwerking  in hoge mate ambiĆ«ren. Via de website van de associatie www.eurogeography.eu publiceert men vele activiteiten in relatie tot de geografie: cursussen, conferenties, Europese onderwijsprojecten, de eigen jaarvergadering voor leden, het online tijdschrift EJG “European Journal of Geography” en meer. Tweejaarlijks organiseert EUROGEO een grote internationale conferentie ergens in Europa. In 2012 is de jaarvergadering in Keulen, in 2013 is de tweejaarlijkse conferentie in Brugge. Leden van EUROGEO zijn ook de bedenkers en makers van www.geo-cube.eu , een “canon” van de geografie voor de Europese burger. Dit online-instrument illustreert op aantrekkelijke wijze alle facetten van de aardrijkskunde. Alle activiteiten van EUROGEO zijn er op gericht om de aardrijkskunde in al haar facetten te promoten en in Europees verband onder de aandacht te brengen. Men kan zich via de website aanmelden als lid.

zaterdag, augustus 27, 2011

Live op de kaart volgen van hurricane Irene

De angst voor Irene zit er (terecht) behoorlijk in bij de inwoners van de oostkust van de VS. Met name de grote steden zoals New York maken zich op voor een behoorlijke hoeveelheid regen en wind en zijn zelfs overgegaan tot evacuaties van bepaalde (laag liggende) delen van de stad.
Op de onderstaande kaart is de route te volgen. Tevens is er de mogelijkheid om van kaart te wisselen (Topographic) en sociale media op te roepen (Social) zoals Twitter en Youtube uit het gebied van de storm.
`
Voor een pagina vullende kaart

Waarom orkanen zo moeilijk te voorspellen zijn

woensdag, augustus 24, 2011

Resultaten enquete "Digischool en Nascholing"


Resultaten enquete "Digischool en Nascholing" 
In het najaar van 2010 heeft Digischool een aantal vragen gesteld m.b.t. nascholingswensen.
Hierbij (eindelijk) de resultaten, en daarnaast:

- De enquete is nog open: je kunt hem nu nog aanvullen op http://alturl.com/wnrci
- We zoeken docent-trainers, (zie onderaan)
Je krijgt aan het einde van dit kalenderjaar een overzicht met de trainingen die Digischool in ieder geval kan verzorgen.

Samenvatting Resultaten Enquete
216 reacties, waarvan 151 uit het VO en 65 uit het PO.
De resultaten zijn opgesplitst per sector en daarna op het niveau dat mensen zichzelf gaven: beginner, gemiddeld, gevorderde.
Wat opvalt:
- Van de mensen in het PO vind slechts 10% zichzelf een beginner, terwijl van de mensen in het VO zich  20% beginner acht. 
- Op elk van de 3 niveau's is : ”didactiek van het smartboard (Digibord) “ en Digitaal lesmateriaal” favoriet als nascholingsonderwerp.
- Verder willen de mensen in het PO graag een ‘trainer van een nascholingsorganisatie als KPC, APS of Kennisnet’ en de mensen in het VO juist graag ervaren collega’s.
- Digischool wordt wel door alle respondenten (PO en VO) gezien als een goede of gelijkwaardige partner voor de invulling van studiedagen.

Alle resultaten (tot nu toe) kun je hier vinden: wp.digischool.nl/files/2011/08/resultaat.pdf
Zelf collega’s trainen?
Digischool kent veel goede docenten en is bezig om in kaart te brengen wie welke training zou kunnen verzorgen op. Maar we kennen er niet genoeg.
Dus ben je expert op een gebied van bijvoorbeeld digitaal leren, algemene vaardigheden op de computer, mentoraat via de ELO, werken met Wikiwijs en de LMDB,  ELO’s in het PO of ken jij de beste manier om leermateriaal te maken? 
En vind je het leuk om je kennis met meerdere collega's te delen?
En heb je daar ook door de  weeks tijd voor? 
Neem dan contact op met wouter@digischool.nl om te overleggen over jouw mogelijkheden om voor Digischool te trainen op andere scholen.
Op 8 oktober is er een bijeenkomst gepland om kennis te maken en af te spreken.
Wouter Tinbergen

vrijdag, augustus 19, 2011

Schaalbegrip gevisualiseerd: scale of the universe

Een modernere versie van  ' The powers of ten" . Hiermee kun je mooi de verhoudingen laten zien tussen alle elementen van ons (bekende) universum. Je ziet dan uiteindelijk de grootte van het heelal en zoomt in tot op celniveau. Het model is zelf te besturen zodat je je eigen tempo kunt aanhouden. Wel in het Engels, maar het is beeldend genoeg om te gebruiken.
Het model

Een ander model wat ook goed te gebruiken is of gebruik je liever een filmversie.
Een nog mooiere filmversie is die waarbij Morgan Freeman met zijn donkere stem de uitleg geeft: cosmic voyage!

dinsdag, augustus 16, 2011

Top documentaires gratis bekijken

Op deze plaats is er het nodige te ontdekken op het gebied van documentaires. Zoals ' Planet Earth' van de BBC. Compleet van ' Mountains'  tot ' Oceans deep' . Jammer natuurlijk dat er geen Nederlandse ondertiteling bij is, maar de commentaarstem is heel goed te verstaan. Zoek vooral onder ' Science' en ' Society' voor andere vakgerelateerde titels:


Earth 2100: The Final Century of Civilization?
Miracle Planet
Birth of the Earth
Inside Planet Earth
Ice Age Columbus: Who Were the First Americans?
The Day The Earth Nearly Died
Sudan: History of a Broken Land

Nieuw inzicht in het ontstaan van platentektoniek. Humor!


Het zou zomaar kunnen toch :-)

vrijdag, augustus 05, 2011

Achtermeer is toch echt de oudste droogmakerij

Artikel in NoordhollandsDagblad van 3 augustus:

Het oudste leegegpompte meer bevindt zich in Almaar, in de wijk Overdie. Het Achtermeer.

Vanuit bronnen was het wel al bekend dat dit een plan was uit die tijd, maar er was geen bewijs dat het ooit gedaan was. Nu wel. Of dit de oudste blijft?
De onderstaande kaart uit 1539 laat zien dat het meer grasland was en geen water.

Vol voller volst?

Een recente kaart van Groot- Brittanniƫ gemaakt door Centre for Ecology and Hydrology met daarop het landgebruik (2007), laat zien dat maar 6 % van het grondgebied gebruikt wordt voor stedelijke bebouwing. GB is daarmee een redelijk groen en aantrekkelijk gebied (wat natuurlijk een waardeoordeel is).
Voor Nederland ligt dit cijfer op 8.3% (2008). Valt ook nog wel mee in %. Echter het was wel een stijging van 0.2 % in twee jaar tijd. In oppervlakte is dat de grootte van de stad Nijmegen!
Grootste stijger was Zuid- Holland en zelfs het Groene Hart kent een toename van de bebouwing.

Vraag een willekeurige Nederlander (lees: leerling) naar deze cijfers en je zult waarschijnlijk hogere getallen horen. Wellicht zal de woonlocatie van deze Nederlander nog wel uitmaken in de hoogte van deze schatting. Ik neem zomaar aan dat een inwoner van Drente een ander cijfer (indruk) zal noemen dan een inwoner van pak hem beet Den Haag.