donderdag, juli 30, 2009

Carpi of Capri?

Een typefoutje in je GPS kan je zomaar in het nieuws laten komen. Het overkwam een Zweeds stel dat in plaats van op Capri in het stadje Carpi terecht kwam. Pas toen ze bij de plaatselijke VVV informeerden hoe ze toch bij die mooie 'blauwe grotten' moesten komen merkten dat ze een dikke 600km te ver in het noorden van Italië zaten. Volgens de VVV- medewerker zijn ze alsnog richting het zuiden vertrokken.

Het lijkt mij toch logisch dat wanneer je op vakantie gaat je je van te voren oriënteert op waar je naar toe wil en hoe je daar moet komen, wat je onderweg tegenkomt etc. Blijkbaar ging dit stel echt blind op de GPS en kreeg daardoor ook geen argwaan dat Capri ineens geen eiland meer was, maar een industriestadje in het noorden van Italië.
Blijkt maar weer dat een gezond geografisch besef je toch wel voor een afgang kan behoeden.
Bron


Carpi or not Carpi? weergeven op een grotere kaart

dinsdag, juli 28, 2009

Schuiven maar met 'Wereld' VWO schema’s

Maak interactief het schema compleet. Schuif de juiste begrippen op de juiste plaats in het schema. Hier kunnen leerlingen oefenen hoe de begrippen uit de module Wereld met elkaar in verband staan. Uitprinten van de juist ingevulde schema’s levert een samenvatting op. De volgende onderwerpen komen aan bod:

- Overzicht ontwikkelingen wereldeconomie
- Oorzaak-gevolg zwakke economische structuur
- Oorzaak- gevolg ernstige armoede
- Ontwikkeling Groot- Brittannië en globalisering
- Ontwikkeling India en globalisering
- Kenmerken wereldsteden
- Kenmerken van 3 Amerikaanse steden
- Het wereldvoedselvraagstuk

Voor de Havo waren ze er al.

maandag, juli 20, 2009

Week 29: droogte, typhoons en inktvis

Wat gebeurde er in deze week tot 17 juli in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.


Week 29 2009 (klik hier)

Archief

zaterdag, juli 18, 2009

Postcodes omzetten naar XY RD coördinaten: tool


Het is er dan toch eindelijk eens van gekomen om de X-Y -postcode omzetter eens online te zetten in het vaklokaal. Wat is dat en wat kun je ermee?

Een voorbeeld geeft denk ik het beste aan wat je er mee zou kunnen.
Je wilt leerlingen het verschil laten zien tussen de spreiding van juweliers en slagers in bv Utrecht. Voor heel de stad is dat een aardige klus al fietsend met een kaart....dus dan doen we met ICT. In de Gouden Gids geef je ze de zoekopdracht naar beide diensten. Dat levert dus twee lijsten op van namen en (6 cijferige) postcodes op, mogelijk voeg je daar nog allerlei gegevens over de winkels aan toe.
Vervolgens ga je met deze lijsten naar de tool en plakt deze daar één voor één in (apart op de knop drukken). Met één druk op de knop levert de tool een lijst af- of een te downloaden DBF4 bestand- dat kan worden ingelezen als XY RD-punten in een GIS, zoals Arcgis of Mapwindow.
Je kunt dan als ondergrond de wijk- en buurtkaart van het CBS gebruiken. Deze punten kun je dan classificeren en dan ontstaat er een spreiding. Die kun je dan laten analyseren door de leerlingen.
Ander idee: de eigen leerlingen/ docenten van de school, leden van de voetbalclub etc. Als er een PC aan vastzit kun je er wat mee....
De tool was al als (zwaar) Excelbestand beschikbaar vanuit Edugis. Digischool heeft er een online- versie van gemaakt. Vrij door iedereen te gebruiken.
Je kunt zelf een GIS aanschaffen. Zie de post over (gratis) Mapwindow of contact met ESRI opnemen voor hun onderwijslicentie van Arcgis.

zaterdag, juli 11, 2009

Week 27: zonsondergang, minder ijs, regen in New Delhi

Wat gebeurde er in deze week tot 3 juli in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.


Week 27 2009 (klik hier)

Archief

Foto: http://www.flickr.com/photos/ciaron

dinsdag, juli 07, 2009

'Misdaad in kaart 'door leerlingen van het Dalton Voorburg

Leerlingen van klas 2 hebben gedurende het afgelopen schooljaar de politieberichten uit het lokale huis- aan huisblad 'Het Krantje' ...ja niet erg origineel die naam....van Leidschendam- Voorburg letterlijk in kaart gebracht.
Met behulp van (gratis en Nederlandstalig) Quikmaps- een Google Maps mashup- plaatsten ze de soorten misdaad, vaak met een foto van de plek des onheils, op de juiste plek. De informatie uit het politiebericht werd er aan aangekoppeld, zodat wanneer je op een icoontje klikt de gegevens over die plek te bekijken zijn.

De klassen werden in groepjes van 4 verdeeld en van elke week werd een aparte kaart gemaakt. Totaal 17 weken. Nu zijn al deze losse kaarten samengevoegd tot één overzicht. Dat samenvoegen van verschillende Quikmapkaarten gaat heel makkelijk, net als het maken van de losse kaarten met inhoud.
Op deze manier leerden ze lokaliseren op een kaart en kregen ze een beeld van hun eigen omgeving. Waar vinden de meeste inbraken plaats? Waarom concentreren berovingen en ongelukken zich op een bepaalde plaats? Natuurlijk levert dat geen echt wetenschappelijk verantwoorde antwoorden op, maar het zet ze wel aan tot het analyseren van 'eigen' data en aan het denken.

Ook zoiets doen met een klas? Hier vind je de handleiding en meer informatie.
Laat het even weten wanneer je dit ook gaat doen. Maken we er hier een bericht over.
Wellicht komen we tot een nationale dekking :-)

zondag, juli 05, 2009

Lesmateriaal Maasvlakte 2

Persbericht
Op 30 juni is in FutureLand nieuw lesmateriaal over Maasvlakte 2 gelanceerd. Leerlingen van de Openbare Scholen Gemeenschap Nieuw-Zuid uit Rotterdam kregen de nieuwste lesbrief als eerste in handen. De lesbrief met het thema ‘Zand boven water’ is ontwikkeld in samenwerking met het O&O-fonds Waterbouw, het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds van de Waterbouw.
Als onderdeel van de Your World Port Challenge streden leerlingen van tien scholen uit Rotterdam in FutureLand om de felbegeerde Your World Cup. Onderdeel van de challenge was het uitvoeren van proeven uit de lesbrief en een kennisquiz over de Rotterdamse haven en Maasvlakte 2.

Week 26: broodje walvis, kind ontploft en zonnevlekken.

Wat gebeurde er in deze week tot 26 juni in de wereld?

Geografisch interessante zaken worden met één klik geopend. Met afbeeldingen en video.

Gemaakt door leden van de community aardrijkskunde.


Week 26 2009 (klik hier)

Archief

Foto: Tom Pfeiffer